Проучване на Активни потребители показва,е само 2 от 27-те тествани

...
Проучване на Активни потребители показва,е само 2 от 27-те тествани
Коментари Харесай

Eдва 2 от 27 марки шоколад на българския пазар са истински шоколад

Проучване на ”Активни консуматори ” демонстрира,е единствено 2 от 27-те тествани марки български шоколад дават отговор на определението на Европейски Съюз за шоколад, в който би трябвало да има 35% и повече какаова маса.
Всички 27 марки са съединени от какаова пудра и какаово масло. Нито един не е изработен по истинската рецепта с шоколадов ликьор, сочат тестванията.

В българската комерсиална мрежа всеобщо не се продава шоколад, отговарящ на критериите на Европейски Съюз, а млечен, отличаващ се с намалено наличие на какао. При нито една от изследваните марки шоколадът не е създаден по истинска технология, от шоколадов ликьор.

Само при една марка е упомената страната на генезис на суровината.

При 17 от тестваните 27 марки е открито вложение на нетипични първични материали. При 7 от тях е добавяна растителна, главно палмова, лой. Други 7 съдържат софтуерната добавка Е476 (полиглицерол полирицинолеат), а една Е492 (сорбитан тристеарат). В 6 е добавяна лактоза, а при други 4 - лешникова паста, без това да е маркирано в наименованието на шоколада на лицевата страна на етикета, което съставлява риск за алергичните консуматори.

При нито една марка не е разказано количеството на добавяната растителна/палмова лой, която би трябвало да е до 5% (критерий на ЕС).

Анализът на етикетите демонстрира извънредно високо наличие на въглехидрати, най-много захар. При 22 от 27 марки захарта е 50% и повече, а при 4 доближава 60%. Само при 5 шоколада захарта е под 50%. На процедура, продаваните на нашия пазар шоколади се състоят главно от захар. Само при един артикул общата какаова маса е повече от захарта.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР