Процесори на AMD също имат сериозни проблеми със сигурността си,

...
Процесори на AMD също имат сериозни проблеми със сигурността си,
Коментари Харесай

Процесорите на AMD също имат пропуски в сигурността

Процесори на AMD също имат съществени проблеми със сигурността си, които може да засягат милиони устройства. Това настояват експерти от компанията за киберсигурност CTS-Labs, които споделят, че са разкрили 13 сериозни казуса със сигурността на процесорите на AMD от семействата Ryzen и EPYC.

Гугъл откри още проблеми с процесори на Intel, AMD и ARM

Новите процесори на Intel ще са предпазени от пробиви

Експертите споделят, че уязвимостите са много съществени и даже разрешават инсталирането на вируси. AMD разяснява пред онлайн изданието CNET, че приема информацията съществено и ще направи цялостна вътрешна инспекция. Оказва се, че CTS-Labs са дали на AMD по-малко от 24 часа за реакция, откакто са ги уведомили за проблемите. Обикновено в промишлеността се приема период от 90 дни, с цел да може наранена компания да ревизира и поправи казуса преди той да бъде огласен обществено.

Microsoft спря повреден ъпдейт за процесорите на Intel

Intel прикани да се спрат ъпдейтите за Meltdown/Spectre

Когато по-рано тази година беше обявено за проблемите Spectre и Meltdown, които засягат най-много процесорите на Intel, откривателите им от Гугъл са дали на компанията към 6 месеца, с цел да проучат казуса. В уеб страницата си CTS-Labs обаче разгласява по-различно виждане.

"Според мен е по-добре обществото да се осведоми за казуса незабавно, дружно с компанията. Трябва да се каже, че има проблем и какви са неговите опасности, само че не и да се разгласяват самите механически елементи до момента в който казусът не бъде решен ", разяснява основният механически шеф на компанията Илия Люк-Зилберман.

Затова компанията не дава детайлности за естеството на казуса. Тя споделя, че 13-те уязвимости са разграничени на 4 категории. Те разрешават на хакер да нападна предпазения бранш на процесора, сходно на Meltdown и Spectre и да може да види данните там. Освен това хакерът може да остане неосезаем в този бранш на процесора в продължение на години.

Intel е съвсем подготвена с ъпдейти за някои от уязвимите чипове

За в този момент остава неразбираемо до каква степен лесни за хакерите са тези уязвимости и какъв брой време ще отнеме на AMD да ги поправи. Не е ясно и дали поправките ще се отразят на продуктивността на процесорите, както се случи при Intel. Всичко зависи от това какво ще покаже инспекцията на AMD, която компанията прави сега.



Още вести може да откриете на нашата Фейсбук страница ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР