Процесите в политиката отвращават хората и ерозират доверието в партиите

...
Процесите в политиката отвращават хората и ерозират доверието в партиите
Коментари Харесай

Петър Витанов: Не е нормално ръководството на БСП да влиза в кални битки с президента -

Процесите в политиката отвращават хората и ерозират доверието в партиите и водачите им. Българска социалистическа партия не би трябвало да остава непременно в ръководството, а да мисли по какъв начин да завоюва изборите. Атаките по президента от страна на управлението на партията са „ кална борба “.

Това сподели Петър Витанов, началник на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент и член на Националния съвет на Българска социалистическа партия в предаването „ Демокрацията “ с Петър Волгин по TV1. „ В последните дни Народното събрание наподобява като Капълъ чарши. След всичко, което се случи, се запитвам кой отсега нататък ще желае да се занимава с политика или даже да взе участие в изборния развой. Сигурен съм, че в случай че има избори в идващите месеци, интензивността ще е доста ниска “, разяснява Петър Витанов.

Според социалиста даже държавното управление да събере нужната поддръжка и преодолее вота на съмнение, предстоят тежки дни за ръководещото болшинство, което „ ще трепери за кворума всеки ден “.

„ Свидетел съм на такива нежни болшинства. Те значат на процедура да ампутираш част от работата на Народното събрание. Приключва всяка интернационалната активност, участия в делегации. Не можеш да се лишиш от нито един народен представител, когато на всяко съвещание кворумът виси на косъм “, притеснява се Витанов.

Според него разновидностите са два - или сегашното ръководство да се сплоти към нова фигура, каквото е към този момент някогашният ръководител на Народно събрание Никола Минчев, който завоюва благосклонностите освен на подкрепящите болшинството, само че и на част от опозицията, или да се отиде на избори.
„ Преди това би трябвало да се одобри бюджета, с цел да се даде глътка въздух на хората, които в действителност са в доста тежка обстановка поради галопиращата инфлация “, сподели Витанов.

„ Това е най-важната тематика сега. Не желая да се приказва за Българска социалистическа партия като за Националната оръжейна асоциация на Съединени американски щати. Да слушаме непрекъснато по какъв начин социалистите продават оръжия или по какъв начин се сменят шефовете на ВМЗ или „ Кинтекс “. Искам да се приказва за лява политика. Искам Българска социалистическа партия да бъде запомнена като партията, която оказва помощ на уязвимите, която дава обществения отговор, която приказва за неравенствата, която приказва за обективна данъчна система, за прогресивно данъчно облагане “, сподели Витанов.

Социалистът беше безапелационен, че не желае връщане на остарялото ръководство, което българските жители изгониха. „ Не желая да се връща ГЕРБ и Движение за права и свободи на власт, или пък Възраждане. Дори предходната година бях срещу коалиция с партията на Слави Трифонов, когато този въпрос се обсъждаше на нашия Национален съвет и тогава доста социалисти бяха сюрпризирани. Но за мен този план беше котка в чувал “, сподели Витанов, само че добави, че и ГЕРБ са говорели преди години, че изборите не са положително нещо и ще хвърлят в безпорядък страната. 

„ Ние, като Българска социалистическа партия, би трябвало да кажем на гласоподавателите по какъв начин ще спечелим изборите и за какво би трябвало да изберат нас. И в този смисъл ми се вижда ненормално управлението на Българска социалистическа партия да приказва в един глас с така наречен „ градска десница “, която беше наш конкурент в последните 15-20 години и в това време да води кални борби с президента. Президентът има поредна позиция “, сподели още Витанов.

Стоенето във властта непременно ще донесе негативи на Българска социалистическа партия, счита още социалистът.

„ Ако има опция за стабилно ръководство, левицата би трябвало да е в него, само че в случай че няма ще е просто удължение на мъката – месец, два, три. И който остане най-дълго в него, ще търпи най-големи негативи “, добави Витанов. 

Според евродепутата Българска социалистическа партия няма по какъв начин да изясни, че не влиза в сговор с ГЕРБ и Движение за права и свободи, в случай че гласоподава за връщане на хартиената бюлетина.
„ Какво значи връщането на хартията – 600 хиляди невалидни бюлетини. Не считам, че нашите гласоподаватели би трябвало да бъдат подценявани. Повечето социалисти са интелигентни хора и внушенията, че не могат да се оправят с машините, звучат даже обидно “, разяснява социалистът.

Българска социалистическа партия ще наподобява по различен метод, в случай че предложи нови фрагменти, нови политики и нова организация.

Според Петър Витанов левицата би трябвало да приказва за обективна данъчната система, за изискванията на труд, за увеличаващите се разлики сред небогати и богати. „ Колкото повече стоим в невъзможни обстановки, толкоз по-трудно ще се съвземем и задачата ще стане като да събираме ориз с боксова ръкавица “, приключи Витанов. 



За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР