Процесите на ратифициране на Договора от Преспа в Гърция ще

...
Процесите на ратифициране на Договора от Преспа в Гърция ще
Коментари Харесай

Ципрас хлъзна Македония: Влизането им в НАТО зависи от самия Алианс

Процесите на одобрение на Договора от Преспа в Гърция ще стартират незабавно след приключването на конституционните промени, а протоколът на НАТО ще бъде утвърден по-късно по механически аргументи..
Това съобщи в изявление пред телевизия Open TV гръцкият министър председател Алексис Ципрас, като в детайли разказа последните стъпки, които държавното управление ще предприеме по съглашението с Македония, с цел да влезе то в действие.
Според неговите оценки депутатите в Гърция ще гласоподават за ратификация този месец. Той изрази убеждението, че в Народното събрание има болшинство, както за съглашението на Преспа, по този начин и за доверието към държавното управление, само че и вярата, че неговият съдружен сътрудник няма да събори държавното управление.
Ципрас изрази вяра, че съдружният му сътрудник Панос Каменос няма да стане причина за рухването на държавното управление поради Договора от Преспа. Но изясненост ще получи след срещата си в с него, която ще се организира в петък.
Ако не получи поддръжката на Каменос, Ципрас се готви самичък да изиска от Народното събрание избор на доверие към кабинета си.
„ Възнамерявам откакто измененията бъдат гласувани в Народното събрание в Скопие и когато Министерството на външните работи бъде осведомено, неотложно да предам резултата на президента на страната, на ръководителя на Народното събрание и на партиите.
Те ще имат визия какви промени са направени, дали рамката на съглашението, което сме подписали, е непокътната и по-късно ще се договорим с ръководителя на Народното събрание да стартират процесите “, изясни гръцкият министър председател.
Според Ципрас на македонската страна няма да ѝ отнеме повече от седмица, с цел да осведоми Гърция.
По отношение на втория ангажимент на Гърция, протокола за участие в НАТО, Ципрас съобщи, че всичко ще зависи от процесите в самия Алианс.
„ Това ще пристигна по-късно, само че не доста по-късно, заради механически аргументи, тъй като, не можем да да ратифицираме интеграцията в НАТО, в случай че договорът не влезе в действие със единодушието на гръцкия парламент “, изясни гръцкият министър председател в изявлението.
Що се отнася до идната му през днешния ден среща с немския канцлер Ангела Меркел и нейната поддръжка за Договора от Преспа, Ципрас акцентира, че „ всеки рационален човек в Европа ще поддържа съглашението “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР