Процесът за стрелба в синагогата в Питсбърг стигна до заключителни аргументи за потенциално смъртно наказание

...
Въоръженият мъж, който уби 11 души в синагогата Дървото на
Коментари Харесай

Въоръженият мъж, който уби 11 души в синагогата "Дървото на живота" в Питсбърг през 2018 г., трябва да бъде осъден на смърт, твърдят федералните прокурори пред съдебни заседатели в понеделник, като по-специално отбелязват неговата омраза към евреите и продължаващата липса на разкаяние.

„Той превърна един обикновен еврейски шабат в най-лошата антисемитска масова стрелба в историята на САЩ и той се гордее с това“, каза американският прокурор Ерик Олшан.

В заключителните си аргументи прокурорите посочиха пет утежняващи фактора, които според тях се отнасят за всяко обвинение, което журито разглежда: омразата на обвиняемия към евреите, избора на синагогата като цел, наранявания на оцелелите жертви, липса на разкаяние и въздействие върху жертвата.

„Единадесет души, 11 пълноценни живота, 11 души, които обичаха семействата си, 11 души, които обичаха приятелите си, 11 души, които бяха обичани“, каза Олшан. „Осемстотин и тринадесет години живот минаха за по-малко време, отколкото ми трябваше, за да ви дам дори най-краткия прозорец в това колко уникални бяха тези хора. Този човек уби всеки един от тях.

Заключителните аргументи се проведоха в понеделник във федералния процес за смъртна присъда срещу 50-годишния Робърт Бауърс, който беше признат за виновен на 16 юни по всички 63 обвинения срещу него за извършване на най-смъртоносното нападение срещу евреи в САЩ. Двадесет и две от тези обвинения бяха углавни престъпления.

Освен това журито установи, че той отговаря на условията за смъртна присъда на 13 юли, като придвижи процеса към последния етап на произнасяне на присъдата.

01 Робърт Бауърс скица в съдебната зала Скица от Дейв Клуг

Тази трета и последна фаза на процеса се фокусира върху утежняващите и смекчаващите фактори, които потенциално се отнасят за Бауърс. Прокуратурата изтъкна показания от членове на семействата на жертвите, говорещи за техните близки, както и продължаващата омраза на Бауърс към евреите и липсата на разкаяние за действията му.

Междувременно защитата подчерта трудното детство и психичните проблеми на Бауърс, включително това, което според тях е измамна система от вярвания и диагнози шизофрения и епилепсия.

Олшан обаче оспори тези диагнози в заключителните думи на прокуратурата.

„Той е просто човек, който се присъединява към общите антисемитски, екстремистки убеждения и беше много ефективен в използването на много високия си коефициент на интелигентност, за да планира и извърши масова стрелба срещу евреи“, каза той.

Решението за осъждане на стрелеца на смърт трябва да бъде единодушно сред съдебните заседатели. В противен случай той ще бъде осъден на доживотен затвор без замяна.

Съдия Робърт Колвил инструктира журито относно закона преди заключителните аргументи в понеделник, като им каза, че решението за доживотен затвор или смърт е „уникално индивидуална морална преценка“.

„Дали обстоятелствата в този случай оправдават смъртна присъда, а не доживотен затвор без освобождаване, е решение, което законът оставя изцяло на вас“, каза той.

Какво се случи при атаката

Робърт Бауърс беше осъден през юни за 22 углавни престъпления за масовото убийство в синагогата Дървото на живота в Питсбърг. Робърт Бауърс беше осъден през юни за 22 тежки престъпления за масовото убийство в синагогата "Дървото на живота" в Питсбърг. Дейвид Клуг

Масовото антисемитско убийство започна в една дъждовна съботна сутрин, когато Бауърс нахлу в синагогата и започна да стреля по хора с пушка тип AR-15. Този ден синагогата беше домакин на три конгрегации, Дървото на живота, Дор Хадаш и Нова светлина, за седмични богослужения в Шабат.

Сред жертвите са 97-годишна прабаба, 87-годишен счетоводител и двойка, женени в синагогата преди повече от 60 години.

Файл - Импровизиран мемориал стои пред синагогата "Дървото на живота" след смъртоносна стрелба в Питсбърг, 29 октомври 2018 г. Робърт Бауърс, шофьор на камион, който застреля и уби 11 богомолци в синагогата в Питсбърг в най-смъртоносното нападение срещу евреите в нацията, беше признат за виновен, петък, 16 юни 2023 г. Бауърс беше съден по 63 криминални обвинения, включително престъпления от омраза, водещи до смърт, и възпрепятстване на свободното упражняване на религията, водещи до смърт. (AP Photo/Matt Rourke, File) Файл – импровизиран мемориал стои пред синагогата „Дървото на живота“ след смъртоносна стрелба в Питсбърг, 29 октомври 2018 г. Робърт Бауърс, шофьор на камион, който застреля и уби 11 богомолци в синагогата в Питсбърг при най-смъртоносната атака в нацията Евреи, беше признат за виновен, петък, 16 юни 2023 г. Бауърс беше съден по 63 криминални обвинения, включително престъпления от омраза, водещи до смърт, и възпрепятстване на свободното упражняване на религията, водещи до смърт. (AP Photo/Мат Рурк, файл) Мат Рурк/AP

Преди нападението стрелецът прекара години в публикуване на омразни коментари за имигранти и евреи в Gab, малка социална медийна платформа, използвана тогава от крайнодесни екстремисти. Той критикуваше мигрантите като „нашественици“ и многократно пренебрежваше Hebrew Immigrant Aid Society, организация с нестопанска цел, предоставяща подкрепа на бежанци, която наскоро проведе събитие с конгрегацията Дор Хадаш.

Освен това Бауърс изрази омразата си към имигрантите и евреите, докато беше арестуван и продължи да защитава антисемитските си убеждения в оценките на затвора по-рано тази година, свидетели свидетелстват в процеса.

Това е второто федерално дело за смъртно наказание, което ще бъде преследвано от администрацията на президента Джо Байдън, който критикува смъртното наказание по време на кампанията. В първия подобен случай, отнасящ се до терорист, който се вряза с камион U-Haul в велосипедисти и пешеходци на велосипедна алея в Ню Йорк, журито не успя да стигне до единодушно решение, което доведе до доживотна присъда без право на замяна. И двата случая са останки от администрацията на Тръмп.

В същото време администрацията на Байдън наложи мораториум върху федералните екзекуции.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР