Процесът за импийчмънт на президента на САЩ Доналд Тръмп приключи.

...
Процесът за импийчмънт на президента на САЩ Доналд Тръмп приключи.
Коментари Харесай

Тръмп беше оправдан, но украинската сага далеч не е приключила

Процесът за импийчмънт на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп завърши. Т. нар. украинска сага обаче надалеч не е приключил.

Обстоятелствата към пазарлъците на Тръмп с Украйна, свързани най-много с външнополитическите интриги, заплетени от неговия персонален юрист Руди Джулиани, остават недоизяснени макар оправдаването му от Сената през вчерашния ден.

Президентът стартира акцията си за преизбиране, оставяйки зад тила си обвиняванията, заплашващи неговото политическо завещание, само че е единствено въпрос на време да изплуват нови обстоятелства, документи и очевидци, в това число разкритията в една нова книга на Джон Болтън - някогашния му консултант по националната сигурност.

Това може да докара до започване на дълготрайно следствие, чийто край няма да се вижда на хозиронта. Това ще остави въпросите за държанието на президента настоящи до изборите през ноември. Именно подобен незаглъхващ отзив Тръмп и неговите съпартийци републиканци се опитваха да избегнат, като отхвърлиха дълъг развой за импийчмънт.

" Все повече неща ще излизат на бял свят всеки ден, и те към този момент излизат всеки ден и всяка седмица ", сподели ръководителят на комисията по разузнаването към Камарата на представителите Адам Шиф в изявление за АП през вчерашния ден.

Шиф, който ръководеше процедурата за импийчмънт в долната камара на Конгреса, съобщи, че още не е взето дефинитивно решение дали да бъде свикан да даде показания пред камарата Джон Болтън, откакто Сенатът гласоподава да не го изслушва като очевидец.

" Безпринципното държание на президента, готовността му да лъже на избори - това няма да спре, - сподели Шиф. - Това няма да се промени, което значи, че ние ще би трябвало да запазим непрекъсната зоркост. "

Болтън, който беше до Тръмп, когато той вземаше основни решения, скоро ще изложи своята версия, евентуално в свидетелски показания, в случай че водачите на камарата решат да го призоват, или в книгата, която следва да разгласява през март.

И не е единствено Болтън.

Сътрудникът на Джулиани Лев Парнас, предприемач от Флорида, който твърди, че е работил за Тръмп по въпроса за Украйна, сподели преди време, че няма самообладание да свидетелства пред Конгреса и да изложи своята версия за случая. Обвинен за изборни финансови нарушавания предходната година, той продължава да доставя проверяващите по процедурата за импийчмънт с преписка и документи.

Междувременно хиляди страници документи, свързани с украинския проблем, изплуват постепенно вследствие на каузи, заведени от заинтригувани групи от наблюдаващи въз основа на Закона за достъп до информация. Министерството на правораздаването разкри в правосъден документ предишния уикенд, че разполага с 24 имейла, свързани с украинския проблем, които не е разкрило.

Елиът Енгъл, ръководителят на комисията по външните работи към Камарата на представителите, сподели, че украинската сага " несъмнено не е завършила ". Неговата комисия бе една от няколкото, които работиха по следствието за импийчмънт.

" Мога да ви кажа, че ние няма да оставим тази тематика да отшуми, - уточни Енгъл. - Мисля, че има доста въпроси, останали без отговор, които американската общност заслужава да знае. "

Конгресменът от Кънектикът Джим Хаймс, член на комисията по разузнаването, сподели, че долната камара на Конгреса би трябвало да продължи " да следи по-упорито от всеки път за злоупотребите с власт ", тъй като Тръмп евентуално ще бъде обнадежден от оправдаването си. " Дори и в случай че президентът продължи със своите обструкции, обстоятелствата ще излязат на бял свят ", уточни той.

Лидерът на републиканското болшинство в Сената Мич Макконъл призна в минутите след гласуването нощес, че " следствията ще продължат ". Републиканците обаче споделят, че е време Конгресът да се заеме с други въпроси.

Сенаторът републиканец от Южна Каролина Линдзи Греъм, ръководител на правната комисия към горната камара на Конгреса и един от най-пламенните бранители на Тръмп в редиците на партията, сподели че " облакът, щръкнал над президентството, бе разнесен ". В същото време той обаче разгласи, че ръководената от него комисия ще продължи да проверява Хънтър Байдън - сина на някогашния вицепрезидент Джо Байдън, който бе прицелът на натиска на Тръмп върху Украйна.

Ако демократите в камарата призоват Джон Болтън, не е ясно по какъв начин ще отговори той. Неговият юрист Чък Купър към този момент не е дал отговор на питане на АП по имейла за коментар.

Отвъд Украйна, чака се демократите да възобновят и други следствия, които бяха почнали преди Конгресът да получи за първи път през ноември сигнал, че Тръмп е оказал напън върху украинския президент Володимир Зеленски.

Те евентуално ще продължат натиска си да получат данъчното досие на Тръмп, ще се разровят в неговите финансови каузи и ще проверяват най-спорните му политически дейности, в това число разделянето на деца (от родителите им) на границата. Очаква се също демократите да продължат да упорстват Камарата на представителите да гласоподава законодателство за битка против задгранична интервенция в избори, изхождайки от дейностите на Тръмп в Украйна.

" Ясно е, че Тръмп ще продължи да се намесва в избори, и за мнозина от нас е ясно, че той не може да бъде укротен ", сподели водачът на демократите в Сената Чък Шумър.

Демократите може да потърсят и други способи да лимитират президента. Възможно е Камарата на представителите да се опита да ореже финансирането за някои стратегии, а също по този начин, въпреки че процесът е дълъг, да продължи борбата за приканване на очевидци в съда. Демократите дадоха под съд някогашния консултант в Белия дом Дон Макган предходната година, откакто той отхвърли да свидетелства пред правната комисия за отчета на специфичния прокурор Робърт Мълър, и делото продължава. " Той в действителност споделя, че е над закона ", означи по този мотив сенаторът демократ Ричърд Блументал от Кънектикът.

Демократите обаче признават, че задачата на тези техни дейности е да попречат на преизбирането на Тръмп през ноември, т. е. да реализират това, което не съумяха посредством импийчмънт.

" Това ед президент, който е изцяло неконтролируем, и ще бъде доста мъчно да го заставим да понесе отговорност, - сподели сенаторът от Мериленд Крис Ван Холън. - Между в този момент и тогава (в интервала до изборите, бел. прев.) лека-полека ще се появяват документи, които ще хвърлят светлина върху злоупотребата с власт от страна на президента. " /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР