Процесът срещу петимата българи, обвинени вшпионаж в полза на Русия

...
Процесът срещу петимата българи, обвинени вшпионаж в полза на Русия
Коментари Харесай

Делото срещу петимата българи, обвинени в Лондон в шпионаж в полза на Русия, започва през октомври 2024 г.

Процесът против петимата българи, упрекнати вшпионаж в интерес на Русия във Англия, ще стартира през октомври 2024 година, заяви арбитър от лондонския съд " Олд Бейли ", представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Тримата мъже и двете дами са упрекнати, че сред 30 август 2020 година и 8 февруари 2023 година са взели участие в скрит план за " събиране на сведения, предопределени да бъдат от директна или косвена изгода за врага, с цел да се навреди на сигурността и ползите на страната ".

През февруари английската полиция арестува Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова. В жилищата на Русев, Джамбазов и Иванова бяха открити подправени документи за идентичност.

45-годишният Орлин Русев, Бисер Джамбазов (42 г.), Катрин Иванова (32 г.), Иван Стоянов (31 г.) и Ваня Габерова (29 г.) са български жители, които са живели в Лондон и Норфолк.

Днес те се явиха в " Олд Бейли " по видеовръзка единствено с цел да потвърдят самоличността си.

Съдия Джереми Бейкър постанови, че друго дело, подсъдими по което са Русев, Джамбазов и Иванова – упрекнати и в закононарушения, свързани с документи за идентичност – би трябвало да бъде гледано по същото време, когато се гледа и това за шпионажа.

Съдията насрочи първо съвещание по делото за октомври 2024 година Очаква се то да продължи към четири месеца.

Според прокуратурата петимата обвинени са били част от проведена мрежа, която е правила наблюдаване и вражеска активност в интерес на Русия във връзка с съответни цели, в това число за евентуални отвличания.

Българите бяха публично упрекнати на 26 септември в съда в Уестминстър в “заговор за събиране на информация, предопределена да бъде директно или индиректно потребна на врага за да навреди на сигурността и ползите на страната ”.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР