Процесът срещу Атанас Червенков-Райфъла отива на поправителен. Това следва от

...
Процесът срещу Атанас Червенков-Райфъла отива на поправителен. Това следва от
Коментари Харесай

Връщат на поправителен делото „Райфъла”

Процесът против Атанас Червенков-Райфъла отива на изправителен. Това следва от решението на Пловдивския апелативен съд, който върна за ново разглеждане на Окръжния съд делото против Атанас Червенков, Веселин Загорски и още четирима подсъдими поради позволени основни процесуални нарушавания

Присъдата на първата инстанция е анулирана напълно. С нея Атанас Червенков, Веселин Загорски, Симеон Генов, Бисер Романов, Васил Василев бяха приети за отговорни за осъществен в съучастничество преднамерен опит за ликвидиране на Аргир Гяуров, както и за палежи на леки коли. Райфъла и Стефан Гичев бяха приети за отговорни и за предаване и държане на муниции за огнестрелно оръжие в огромни количества.

Според Апелативния съд макар забележителните старания при изясняване на фактическата конюнктура по делото са позволени основни процесуални нарушавания, които не могат да бъдат поправени от актуалната инстанция.

В претекстовете към присъдата е позволено несъгласие по отношение на формите на виновност на подсъдимите.

Първоначално е признато, че всички съучастници във веригата от подбудителя към причинителя са работили с възможен предумисъл, а обвиняването е за осъществен опит за ликвидиране, което може да бъде осъществено единствено при съществуването на директен предумисъл.

Едва когато преглежда в елементи съучастническата активност на всеки от подсъдимите, съдът приема, че действията са осъществени при директен предумисъл, каквато теза е развита от прокуратурата още с импортирания обвинителен акт.

По еднакъв метод съдът е подходил и при обосноваването на виновността на подсъдимите по обвиняванията за осъществените палежи на коли. Противоречието в претекстовете не дава опция да се откри точната роля на всеки един от тях и по този метод са накърнени правата на всички страни в процеса.

С присъда от 16 януари първата инстанция т. година прати Райфъла за 13 години в пандиза, Веселин Загорски – за 16, Симеон Генов - за 6, Бисер Романов – за 5 години и 8 месеца, а Васил Василев – за 4 години и 6 месеца. /Марица.бг
тагове изправителен райфъла
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР