Процесът по разделянето на икономиките на САЩ и Китай започна

...
Процесът по разделянето на икономиките на САЩ и Китай започна
Коментари Харесай

Разделянето на икономиките на САЩ и Китай е в ход, но пълното откъсване е почти невъзможно

Процесът по разделянето на стопанските системи на Съединени американски щати и Китай стартира още преди пандемията от COVID-19, само че цялостното отделяне на двете най-големи стопански системи в света е съвсем невероятно. Това съобщи някогашният министър на търговията на Китай Чен Демин пред Си Ен Би Си.

Демин, който оглавяваше китайското министерство на търговията в интервала 2007-2013 година, споделя, че офанзивите на Съединени американски щати против китайски компании, измежду които телекомуникационния колос Huawei, са образец за това, че разделянето към този момент е в ход. Вашингтон ограничи достъпа на Huawei до основни технологии и чипове поради опасения за националната сигурност. Белият дом ускори натиска и против други китайски компании, в това число Tencent и ByteDance.

„ Смятам, че цялостното отделяне на двете стопански системи ще бъде доста мъчно, да не кажа съвсем невероятно “, разяснява Чен.

„ Не можем да се върне към времето на Студената война, когато в света имаше два пазара, сред които нямаше търговия или връзка “, прибавя той.

На фона на утежняването на връзките сред двете страни през последните месеци американският президент Доналд Тръмп заплаши да откъсне изцяло американската стопанска система от тази на Китай. Компаниите от Съединени американски щати и от други страни обаче не демонстрират интерес от напускането на Китай, споделя Чен. По думите му в тази година даже се следи растеж на директните задгранични вложения в Китай.

Вицепремиерът на Сингапур Тарман Шанмугаратнам показа сходна позиция, заявявайки, че е мъчно може да си показа отдръпване на интернационалните компании от Китай.

„ Говорим за доста огромен пазар, който към момента бележи забележителен растеж “, разяснява Тарман.

„ Смятам, че нещата ще станат по-лоши, преди да се подобрят. Днес мултилатерализма е под по-голям риск, в сравнение с преди една или две години. Все още обаче може да се предрпиемат разнообразни дейности, като да вземем за пример да се подписват съюзи и партньорства “, прибавя той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР