Процесът на разделение на българското общество не е спрял, а

...
Процесът на разделение на българското общество не е спрял, а
Коментари Харесай

Програмата на Промяната: Пърформанс, а не политика

„ Процесът на разделяне на българското общество не е спрял, а поредицата от рецесии и избори единствено ще го усилят. Неспособността на политиците да приказват с гласоподавателите и да отговорят на техните упования, докара до кaмпания, която наподобява повече на шоу. От „ Демократична България “ настояват, че изборите могат да бъдат купени, само че единствено преди година те дружно с „ Продължаваме промяната “ упорстваха, че машинният избор взема решение казуса с купения избор. Идеята, че хората имат къса памет, е трогателна. “ Това съобщи в изявление за БГНЕС политологът Христо Панчугов.

Според него равнището на политическия спор у нас е толкоз ниско, тъй като политиците привикнаха да се оправят елементарно.

„ В обстановка, в която имаме поредност от рецесии – част от тях справедливи външни, част от тях измислени наши и трета част привнесени и неразбрани – те са безусловно неспособни да се приспособяват към обстановка, която изисква формулиране на ясни политически цели. Ситуация, която изисква политическа визия, обстановка, която изисква превръщане на публичните настройки, а не следване на реката на публичните настройки – нещо, с което българските политици са привикнали през последните години. Оказа се, че те не могат да се изкачат на висотата, която се чака от тях в една сходна обстановка “, разяснява той.

Благодарение на неспособността да се приказва с хората и да се отговори на техните упования, ние следим акция, което е опит да се сътвори шоу.

„ Абсолютно безумство е онази част от рекламата на „ Продължаваме промяната “, която обещаваше да построи затвор в Банкя. Въпросът не е в неналичието на затвори. Всеки, който познава българската политика, би изпаднал в откровена изненада от сходно решение. Опитът да се прави пърформанс, а не да се прави политика е казусът на това, което следим “, безапелационен е Панчугов.

Според него в резултат на сходен вид безумни кампанийни решения, на сходен вид глупави заигравки със страховете на хората, ще станем очевидци на извънредно ниска изборна интензивност.

„ Ще забележим единствено стимулирани към този момент решили гласоподаватели, които ще отидат до урните. Ще забележим още веднъж един раздробен парламент, който е некадърен да излъчи държавно управление. Днешното състояние изисква повече, а не сходен вид комедия “, акцентира политологът.

По мотив внушенията, че изборите ще са нечестни и манипулирани, Христо Панчугов напомни: „ Преди няколко седмици един от съпредседателите на „ Демократична България “ ни изясни по какъв начин изборите ще бъдат купени и проведени за следващ път и какво прави страната в тази обстановка. И това в случай, че този Изборен кодекс и методът, по който се провеждат изборите в България са артикул на същите тези хора. Де излезем от този факт. Да не приказваме, че при същата организация на изборите преди година от Демократична България и Политическа партия обясниха по какъв начин машинното гласоподаване е решило всички проблеми с проведения платен избор в България. Идеята, че ние забравяме и не помним тези неща, също е трогателна сама по себе си “.

Според него, изборите в България в никакъв случай не са били толкоз нечестни, както някои се пробват да ги показват. Да, в действителност е имало проблеми, в това число с политическо въздействие, което отива оттатък естествените канали за връзка.

„ Но когато ти през цялото време създадеш чувството, че изборите ще бъдат откраднати, когато през цялото време откажеш да признаеш резултатa от тези избори, първо отблъскваш още повече хора, които си споделят, за какво да гласоподавам откакто резултатът е съдбоносен. Освен това създаваш следващата обстановка, в която твоето политическо оцеляване е по-важно от огромната цел. Това е доверието в изборите като развой, който може да реши проблемите на България “, съобщи Христо Панчугов.

В момента текат нови процеси в българското общество, като част от тях са подбудени от рецесията в Украйна и завръщането на геополитическия диалог назад във вътрешната политика на България. Другите са свързани с нов вид настройки на българина.

„ Българското общество е доста по-разделено. Процесът на това разделяне продължава да тече, той не се е открил, не е заледен и не е приключил. Какъв вид партийна система ще създаде е въпрос, който ние занапред ще следим. Едно е ясно: тази поредност от рецесии, тази поредност от избори неизбежно ще доведат до катализиране на тези процеси, т.е. на тяхното усилване и в последна сметка до опит да се откри нов вид посланичество. Защото казусът е неналичието на представителност за огромна част от българското общество, което не разпознава свои представители в огромна част от политическите обединения, които сега съществуват. Те или ще намерят метод да се свържат с новите разделения в българското общество, или ще станат част от историята “, съобщи Христо Панчугов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР