Процесът на приемане на България в Шенген трябва да започне

...
Процесът на приемане на България в Шенген трябва да започне
Коментари Харесай

Вебер иска незабавен старт за присъединяването на България към Шенген

Процесът на приемане на България в Шенген би трябвало да стартира неотложно, настоя Манфред Вебер, водачът на Европейската национална партия – най-голямата политическа мощ в Европа и претендент за идващ президент на Европейската комисия.

„ България се оправи чудесно през предишните години, изпълнени са всички критерии. Позицията на Европейската национална партия е, че Европа би трябвало да даде това, което даде обещание на българите”, разяснява пред NOVA Вебер.

Искаме неотложно решение на равнище Съвет на Европейски Съюз, което да отвори като първа стъпка българските летища към зоната за свободно пътешестване . Финалната фаза е несъмнено пълноправно членство”, уточни Вебер.

Той акцентира, че „ Шенгенското пространство не е единствено зона за пътешестване, само че и за сигурност, която обезпечава обща база данни за доста по-ефективна битка с престъпността. Хората би трябвало да знаят – Шенген значи и сигурност”.

„ Преди няколко седмици имах опция да посетя Бургас и да видя отбраната на границата сред България и Турция. Чудесно е да видиш какъв брой са създали българите. Колко е вложило българското държавно управление, с цел да пази нашата обща европейска граница”, съобщи Вебер.

Инициативата на Жан-Клод Юнкер дава явен знак, че това към този момент няма да е задача единствено на България, а общо изпитание на европейско равнище - посредством финансиране, посредством бюджета на Европейския съюз и посредством активността на Фронтекс можем да споделим тежестта, която сега пада върху българите. Трябва да има взаимност в битката ни против незаконната имиграция”, безапелационен е ръководителят на ЕНП.

„ Хората чакат едно нещо от нас и това е сигурност. Първо на границата. Да се отбрани Европейският съюз от незаконните имигранти и трафикантите. И второ, сигурност против проведената престъпност, както и битка против тероризма”, уточни Вебер.

Той разяснява и решението на Европейския парламент да се стартира наказателна процедура против Унгария, като крайната стъпка на този развой е отнемането на правото на глас на страната в Съвета на Европейски Съюз.

„ По отношение на граничния надзор изцяло стоя зад позицията на Виктор Орбан, тъй като желая усилване на контрола, подобен, какъвто унгарският министър председател и българският Бойко Борисов съумяха да реализират. Трябва да си върнем контрола върху границите”, сподели Вебер.

Но за Унгария има други въпроси, които провокират угриженост . Като законодателството за неправителствените организации. В ЕНП имаме вяра в виталното гражданско общество. А в Унгария неправителствените организации са под заплаха”, регистрира Вебер.

„ Освен това – независимостта на университетите. Свободата за научна активност. Това е фундаментална полезност за Европейски Съюз. Има въпроси за Централноевропейския университет в Будапеща. Така че има два съответни казуса на масата, по които сме задействали разговор. Решението на Европейския парламент не е дефинитивна присъда за Унгария, а покана за разговори”, съобщи Вебер.

По думите му, макар че партията „ ФИДЕС” на Орбан е член на ЕНП, „ това не е партиен въпрос, а подобен на фундаменталните полезности на Европа”.

Вебер обърна внимание и на продължаващите митинги против политиката на държавното управление в Румъния .

„ Европа би трябвало да остане дружно. Аз построявам мостове. Няма Европа на Севера и Юга, на бедните и богатите. Има единствено една Европа. И това желая да реализира като президент на Европейската комисия”, уточни Манфред Вебер.

Вебер изиска България, само че не и Румъния, в Шенген

Борисов: Да ни одобряват по въздух и вода в Шенген

Кои са претендентите за стола на Жан-Клод Юнкер

Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР