Процесът на преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония

...
Процесът на преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония
Коментари Харесай

Оливер Вархей: Процесът на преговори с Албания и РСМ за ЕС набира скорост

Процесът на договаряния за присъединение на Албания и Северна Македония към Европейския съюз набира скорост, изпращайки мощно обръщение към двете страни, към целия район и отвън него, съобщи еврокомисарят по съседство и разширение Оливер Вархей във видеобръщение към участниците в в конференция за Западните Балкани в София,  съобщи Българска телеграфна агенция.

 

В същото време разширението на Европейски Съюз остава развой, основан на личните заслуги и работещ по критерии и стандарти, означи Вархей. Той акцентира, че няма директни пътища. Основните правила би трябвало да бъдат изпълнени в процеса на присъединение, добави еврокомисарят.
 
Разширяването на Европейски Съюз е значителен детайл от нашия отговор на сегашния геополитически подтекст и Западните Балкани остават стратегически приоритет за Съюза, съобщи Вархей и уточни, че рекомендацията да се даде на Босна и Херцеговина статут на страна кандидат-член на Европейски Съюз изпраща мощно обръщение.

 

Оливер Вархей обърна внимание на провокациите пред Западните Балкани – възходящите цени на силата, дезинформацията и хакерските атаки. Той означи, че Европейски Съюз е показал категоричен ангажимент и поддръжка с Пакет за енергийна помощ на стойност 1 милиарда евро. Това ще помогне на Западните Балкани неотложно да смекчат нарастването на цените на силата и тяхното влияние върху уязвимите семейства, дребните и междинни предприятия и ще поддържа енергийния преход, добави еврокомисарят.

 

Той удостовери уговорката за цялостна и устойчива дълготрайна промяна. Убеден съм, че нашият стопански и капиталов проект от 30 милиарда евро за Западните Балкани ще форсира зеления и дигитален преход, както и ще насърчи по-голямо районно съдействие и доближаване с Европейски Съюз, уточни Вархей.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР