Процесът на определяне на категорията на труда следва да бъде

...
Процесът на определяне на категорията на труда следва да бъде
Коментари Харесай

Пенсията и заплатата ви според категорията труд, справка от НОИ

Процесът на установяване на категорията на труда следва да бъде обект на внимание и грижа от страна на всеки служащ или чиновник.

Разбирането на този развой и дейното присъединяване в него са стъпки към по-сигурно и предпазено бъдеще. Това не е просто условност, а път към обезпечаването на заслужените ни права и запазването на достолепието ни в професионалния свят. Кой и по какъв начин дефинира коя категория труд работим, коментира доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право, написа Pariteni.bg.

В днешната динамична работна среда е изключително значимо да разберем каква категория труд поставяме, защото това има надълбоко въздействие върху нашите права и бъдещето ни, изключително във връзка с пенсионирането.

Категорията на труда, която правим, е значително звено във веригата на нашите права и обществени придобивки.

Тя освен дефинира размера на нашата заплата, само че и въздейства върху обществените права, които законът планува за нас.

Важността на категоризацията на труда става изключително явна, когато приказваме за пенсионирането. За да придобием правото си на пенсия, законът изисква избрана възраст. Тази възраст е тясно обвързвана с категорията на труда, който изпълняваме. Различните специалности и действия могат да въздействат на този предел.

Работодателите са задължени да отразяват съответната категория на труда в документите за застрахователен стаж на служащите и чиновниците. Това е основно за вярното установяване на техните обществени права и придобивки.

Определената категория на труда се дефинира от териториалните поделения на Националния застрахователен институт. Оригинални документи, като трудови контракти и заповеди за назначение, са от значително значение за вярната подредба.

Познаването на категорията на труда не е просто условност, а основен детайл в отбраната на нашите права и бъдещето ни, изключително когато стъпваме към златните години и търсим правото на заслужена пенсия. Вниманието към този аспект е стъпка към по-сигурно и предпазено бъдеще.

Ето и по какъв начин се дефинира категорията за всяка една специалност:

Категорията на положения след 31.12.1999 година труд се дефинира въз основа на Наредбата за категоризиране на труда при пенсиониране (НКТП). С Инструкция № 13 от 31.10.2000 година за използване на НКТП се дефинира обсега на наредбата и условията за категоризиране на труда на работещите в другите действия, производства, работни места и специалности.

Работодателите са задължени при правене на документи за застрахователен стаж да вписват съответната точка от НКТП, по която оферират да се зачете осигурителният стаж на лицата. За аргументиране на предлагането в документите се вписват събитията, при които е полаган труда и са от голяма важност за вярното установяване на неговата категория.

Конкретната преценка за категорията труд, от която следва да бъде зачетен осигурителния стаж, се прави от съответното териториално отделение на Националния застрахователен институт въз основа на истински документи за застрахователен (трудов) стаж – обр. УП-3, трудови контракти и спомагателни съглашения към тях, заповеди за назначение, трудова брошура, от която да е видна съответната служба, на която е било назначено лицето, предприятието, в което е работило и други

Справка:

член 2, т. 25 от Наредбата за категоризиране на труда при пенсиониране (НКТП)

член 3 от Инструкция № 13 за използване на НКТП

С член 9, алинея 34 от Инструкция № 13 за използване на НКТП

Ето и Нормативната база на Национален осигурителен институт:

Считано от 1 януари 2000 година, всички лица, които работят при изискванията на първа и второкласен труд, наложително се обезпечават в професионален пенсионен фонд (ППФ) за ранно пенсиониране, без значение от възрастта. Осигурителните вноски за професионалните пенсионни фондове са напълно за сметка на осигурителите (работодателите).

До 31 декември 2015 година в това число, лицата, които са работили при тежки и нездравословни условия на труд, придобиваха право на пенсия за застрахователен стаж и възраст от държавното публично обезпечаване (ДОО) по обособен ред, открит в преходна и заключителна наредба на Кодекса за обществено обезпечаване. (по § 4 от Преходни и заключителни разпоредби на КСО).

От 1 януари 2016 година разпоредбите за придобиване право на пенсия от ДОО на лицата, работещи при изискванията на първа и/или второкласен труд, са уредени в основна/постоянна наредба на КСО (чл. 69б от КСО). Нормативните условията за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст са:
Лицата да са работили 10 години при изискванията на първа категория труд и да са изпълнили следните условия:навършили са възраст до 31 декември 2015 година 47 години и 8 месеца за дамите и 52 години и 8 месеца за мъжете и имат общ брой от застрахователен стаж и възраст 94 за дамите и 100 за мъжете;от 31 декември 2015 година възрастта се усилва от първия ден на всяка последваща календарна година с по 2 месеца за мъжете и с по 4 месеца за дамите до постигане на 55-годишна възраст. Изискващата се възраст за 2023 година е 50 години и 4 месеца за дамите и 54 години за мъжете.Лицата да са работили 15 години при изискванията на второкласен труд и да са изпълнили следните условия:навършили са възраст до 31 декември 2015 година 52 години и 8 месеца за дамите и 57 години и 8 месеца за мъжете и имат общ брой от застрахователен стаж и възраст 94 за дамите и 100 за мъжете;от 31 декември 2015 година възрастта се усилва от първия ден на всяка последваща календарна година с по 2 месеца за мъжете и с по 4 месеца за дамите до постигане на 60-годишна възраст. Изискващата се възраст за 2023 година е 55 години и 4 месеца за дамите и 59 години за мъжете.Лицата, които до 31 декември 2015 година имат 10 години застрахователен стаж, положен при условия на труд подземен, в тунелното и подземното минно строителство (по член 104, алинея 3 от КСО), могат да се пенсионират преди навършване на възрастта по общия ред (по член 68 от КСО), при изискване че имат общ брой от възрастта и застрахователен стаж 90 и 52-годишна възраст за мъжете и 47-годишна възраст за дамите. От 31 декември 2015 година възрастта се усилва от първия ден на всяка последваща календарна година с по 2 месеца до постигане на 55-годишна възраст за мъжете и за дамите. Изискващата се възраст за 2023 година е 48 години и 4 месеца за дамите и 53 години и 4 месеца за мъжете.Ако трудовият контракт на лицата, които работят при условия на труд подземен, в тунелното и подземното минно строителство (по член 104, алинея 3 от КСО), бъде преустановен заради закриване на предприятието или заради закриване на част от предприятието или редуциране на щата (по член 328, алинея 1, т. 1 и 2 от КТ), те могат да се пенсионират не по-рано от навършване на 45 години и 4 месеца към 31 декември 2017 година и в случай че имат общ брой от застрахователен стаж и възраст 90 и 10 години застрахователен стаж, положен при тези условия на труд (по член 104, алинея 3 от КСО). От 31 декември 2017 година възрастта се усилва от първия ден на всяка последваща календарна година с по 2 месеца до постигане на 50-годишна възраст за мъжете и дамите. Изискващата се възраст за дами и мъже за 2023 година е 46 години и 4 месеца.
Пенсия по т. 1-4 се отпуска, когато лицата не са придобили право на пенсия (по член 168 от КСО) от ППФ или са трансформирали обезпечаването си от ППФ във фонд „ Пенсии “ на ДОО (по член 4в от КСО).

За обмисляне правото на пенсия по т. 2, осигурителният стаж от първа категория труд добавя осигурителния стаж от второкласен труд без преобразяване.

Когато лицата, работещи при изискванията на първа и/или второкласен труд, които не са придобили право на срочна ранна пенсия (по член 168 от КСО) от ППФ, изискат да им бъде отпусната пенсия от ДОО по т. 1-4, по едно и също време със заявката за разпределяне на пенсия те подават и заявление обр. УП-23, с което желаят средствата по самостоятелната им партида в ППФ да се трансферират във фонд „ Пенсии “ на ДОО. Заявлението за прекачване се подава посредством териториалното отделение на Национален осигурителен институт до съответното пенсионноосигурително сдружение, ръководещо пенсионноосигурителния фонд, в който лицето е обезпечено, по едно и също време с подаването на заявката за разпределяне на пенсия от ДОО. В седемдневен период от разпределяне на пенсията териториалното отделение на Национален осигурителен институт изпраща заявката на пенсионноосигурителното сдружение, в случай че до тази дата лицето не е трансформирало обезпечаването си от ППФ във фонд „ Пенсии “ на ДОО (по член 4в от КСО). В тези случаи пенсионноосигурителното сдружение превежда средствата във фонд „ Пенсии “ на ДОО в едномесечен период от приемане на заявката. Когато в самостоятелната партида няма насъбрани средства, пенсионноосигурителното сдружение уведомява Национален осигурителен институт за това.

Заявление обр. УП-23 се подава персонално или от лице, упълномощено с категорично пълномощие с нотариална легализация на подписа, което се показва дружно със заявката за разпределяне на пенсия за застрахователен стаж и възраст от ДОО.

Специфичното тук е, че се основава правна опция за обезпечените лица да упражнят правото си на избор  еднократно,  за да трансформират обезпечаването си от ППФ във фонд „ Пенсии “ на ДОО, като по този метод упражняват избора си за типа на пенсията, която ще получават – пенсия в цялостен размер от ДОО, избрана на разходопокривен принцип, или на по-късен стадий - когато придобият право на срочна пенсия (по член 168 от КСО) за ранно пенсиониране от ППФ. Последната се дефинира на капиталопокривен принцип, съгласно насъбраните средства в самостоятелната партида на лицето. Придобилите право на срочна пенсия от ППФ (по член 168 от КСО) могат да се възползват от правото си на пенсия за застрахователен стаж и възраст от ДОО (по член 69б от КСО), единствено при изискване, че преди този момент са избрали да трансформират обезпечаването си от ППФ във фонд „ Пенсии “ на ДОО.

Правото на пенсия за застрахователен стаж и възраст на лица, работили при тежки и нездравословни условия на труд (по член 69б, алинея 1 и 2 от КСО) след 31 декември 2022 година, е показано по години в следната таблица:



Когато лице има застрахователен стаж от разнообразни категории труд, стажът от първа и второкласен се трансформира в застрахователен стаж от трета категория, като три години застрахователен стаж от първа категория или четири години от второкласен се зачитат за пет години стаж от трета категория. (по член 104, алинея 2 от КСО).

Осигуряването в професионален пенсионен фонд (ППФ) на лицата, работили при тежки и нездравословни условия на труд (по 142, алинея 1 от КСО), дава право на:
срочна професионална пенсия за ранно пенсиониране, отпусната по част втора от КСО. (по член 168 от КСО);еднократно погашение до 50 на 100 от средствата, насъбрани по самостоятелната партида, при трайно понижена продуктивност над 89,99 на сто;еднократно или разсрочено погашение на суми на наследниците на умряло обезпечено лице или на пенсионер при изискванията и по реда на този дял.
От 1 януари 2016 година обезпечените лица в ППФ получават право на пенсия за ранно пенсиониране, от ППФ при:
не по-малко от 10 години застрахователен стаж след 31 декември 1999 година при изискванията на първа категория труд и възраст, 10 години по-ниска от възрастта им по член 68, алинея 1 от КСО;не по-малко от 15 години застрахователен стаж след 31 декември 1999 година при изискванията на второкласен труд или при изискванията на първа и второкласен труд и възраст 5 години по-ниска от възрастта за пенсиониране по общия ред (по член 68, алинея 1 от КСО).
Пенсията, отпусната от ППФ, се изплаща до навършване на възрастта за пенсиониране по общия ред (по член 68, алинея 1 от КСО) и не може да се получава дружно с пенсия за трудова активност или със обществена пенсия за неработоспособност, отпуснати от ДОО по дял I от КСО.

Изискващият се застрахователен стаж за право на пенсия от ППФ се потвърждава с уверение от Национален осигурителен институт, като при обмисляне правото на пенсия осигурителният стаж от първа категория труд добавя осигурителния стаж от второкласен труд без преобразяване.

Размерът на срочната професионална пенсия за ранно пенсиониране се дефинира въз основата на насъбраните средства в самостоятелната партида, от периода за нейното приемане и от техническия лихвен %, прилаган в актюерските планове на пенсионния фонд.

Професионалната пенсия е срочна и се изплаща до навършване на възрастта за пенсиониране по общия ред (по член 68, алинея 1 от КСО) от ДОО.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР