Процес в Джорджия, в който се твърди, че преразпределението на увредените чернокожи гласоподаватели може да реши контрола над място в Камарата на представителите на САЩ

...
АТЛАНТА (АП) — Демократите могат да получат място в Камарата
Коментари Харесай

АТЛАНТА (АП) — Демократите могат да получат място в Камарата на представителите на САЩ и няколко места в Законодателния орган на Джорджия, ако съдия постанови, че републиканците са рисували незаконно карти отслабване на властта на чернокожите гласоподаватели.

Процесът, който започва във вторник, е част от вълна от съдебни спорове, които се развиват, след като по-рано тази година Върховният съд на САЩ застана зад своето тълкуване на Закона за избирателните права, отхвърляйки оспорването на закона от Алабама.

Законът за избирателните права гласи, че редовете за избирателни райони не могат да доведат до дискриминационни ефекти срещу гласоподавателите от малцинствата, на които трябва да бъде даден шанс да изберат кандидати по свой избор.

Съдебни дела, оспорващи райони линиите, начертани след преброяването през 2020 г., биха могли да оформят изборите за Конгрес през 2024 г. в щати извън Алабама и Джорджия, включително Флорида, Луизиана, Южна Каролина и Тексас. Взети като цяло, тези случаи биха могли да повлияят на тесния контрол на републиканците върху Камарата на представителите на САЩ.

В Джорджия окръжният съдия на САЩ Стив Джоунс изслушва това, което се очаква да бъде двуседмично дело без жури. Ако се произнесе срещу държавата, той вероятно ще нареди на контролираното от републиканците Общо събрание на Джорджия да преначертае районите, за да отговаря на закона.

Процесът обединява три различни случая, което означава, че Джоунс може да управлява от името на претендентите в някои случаи, а не други.

Джоунс вече постанови през март 2022 г., че някои части от плановете за пренасочване на Джорджия вероятно нарушават федералния закон. Той позволи новите законодателни карти на Конгреса и щатите да бъдат използвани за изборите през 2022 г., като констатирането на промени в близост до избори би било твърде разрушително.

Чарлз Бълок, политолог от Университета на Джорджия, който изучава преразпределението, каза, че очаква Джоунс да застане на страната на ищците.

„Той установи, че ищците са доказали елементите на нарушение на раздел 2 в този момент“, каза Бълок за по-ранното решение.

Ищците оспорват окръзите твърдят, че има място за начертаване на още едно място в Конгреса с мнозинство чернокожи в западната част на метрото в Атланта, както и още три района на щатския сенат с мнозинство чернокожи и пет допълнителни района на държавната камара с мнозинство чернокожи в различни части на щата. Те посочват добавянето на половин милион чернокожи жители на Грузия от 2010 г. до 2020 г., почти половината от целия прираст на населението.

„Въпреки тези поразителни демографски промени, приетият план на Конгреса не успява да отрази нарастването на чернокожото население на Грузия ”, пишат ищците, които оспорват картата на Конгреса на Джорджия, в резюме на делото си, заведено в съда.

Щатът обаче твърди, че ищците не са доказали, че избирателите действат по начина, по който го правят, поради раса, аргументирайки се партизанството е по-силен мотиватор.

Адвокатите на защитата, например, посочват ролята на партизанството в първоначалните избори на Демократическата партия в САЩ Луси МакБат през 2018 г. МакБат, който е чернокож, за първи път спечели офис в област с малко чернокожо население. След това законодателите преначертаха линиите, за да направят района значително по-републикански, което накара Макбат да скочи и да спечели преизбирането в различен район.

Щатът също така твърди, че ищците ще разчитат толкова много на расата, за да съставят райони, че би било незаконно.

„Тази защита, която можете да предложите, е това, което ищците искат, което изисква поставяне на расови съображения над всичко останало“, каза Бълок.

Но Карийм Крейтън, старши директор за гласуване и представителство в Центъра за правосъдие Бренан към Нюйоркския университет, каза, че твърденията на Джорджия, че законодателите не са взели под внимание расата при чертането на линиите, а само партизанството, трябва да доведат до въпроси дали са взели предвид дали линиите са дискриминационни.

„Това звучи така, че досега държавата казва: „Ние изобщо не говорим за раса.“ Но тогава има ли история, за която да се разказва?“ — каза Крейтън. „Какво означава значителна част от вашия щат да няма достъп до властта?“

Републиканците имаха мнозинство 8-6 в делегацията на Камарата на представителите на Джорджия през 2020 г., но мнозинството от републиканската партия законодателите преначертаха редовете, за да елиминират едно от тези места на Демократическата партия, повишавайки мнозинството си до 9-5.Ако ищците спечелят, балансът може да се върне на 8-6 републиканци.Въпреки това, законодателите също могат да се опитат да превърнат текущото място на МакБат в мнозинство на чернокожо място .

Републиканската партия в момента има мнозинство 102-78 в Камарата на представителите на щата и мнозинство 33-23 в Сената на щата. Въпреки че победата на ищеца е малко вероятно да промени контрола в която и да е камара, допълнителни райони с мнозинство чернокожи в Сената и Камарата биха могли да изберат демократи, които биха стеснили маржовете на републиканците.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР