Процентът неосигурени през 2017 г. остава абсолютно същият като през

...
Процентът неосигурени през 2017 г. остава абсолютно същият като през
Коментари Харесай

Здравната каса: Близо 1.4 млн. българи са неосигурени

Процентът неосигурени през 2017 година остава безусловно същият като през 2016 година Това излиза от доклада за осъществяването на бюджета на здравната каса за предходната година. В края на декември м.г. хората без вноски са 18.8% по отношение на тези, които се водят наложително обезпечени. Като безспорна стойност неосигурените са 1 382 000 души. Това е с 10 000 по-малко спрямо края на 2016 година Като % обаче хората без вноски и тогава са били 18.8%.

Така се връща наклонността броят на хората, които не заплащат вноски за здраве, да понижава. Единствено през 2016 година от касата регистрираха, че неосигурените са станали повече - с цели близо 74 000 души. Тогава от Национална агенция за приходите обясниха растежа с подхванати ограничения за увеличение на събираемостта - да вземем за пример, че вноски би трябвало да заплащат и хора на цивилен контракти под минималния застрахователен приход. В края на 2015 година обаче неосигурените са били 17.7%, което значи, че набелязаните от приходната организацията неточни платци са си останали такива, вместо да стартират да внасят осигуровки, написа " Сега ".

НЗОК продължава да работи с бюджет, изчислен при голям брой неосигурени. Въпреки че данните към касата се подават от Национална агенция за приходите, която събира вноските, анализите на самата приходна организация, представени от Министерството на финансите, са други. Според тях българските жители, които подлежат на наложително здравно обезпечаване в страната, само че не са здравно обезпечени към края на 2017 година, са доста по-малко - към 719 хиляди души. Освен това от Национална агенция за приходите от дълго време настояват, че половината от тези хора обитават трайно в чужбина, а действително живеещите в България хора без вноски се движат сред 400 000 и 550 000 души.

10.1 млн. лева е остатъкът в бюджета на здравната каса за 2017 година, демонстрират отчетните данни. Това се дължи на нормалното преизпълнение на приходите, т.е. годишно в бюджета се залагат по-ниски предстоящи доходи от вноски от действителните приходи. За 2017 година по бюджет е трябвало да се съберат 2.279 милиарда лева от осигуровки от работещи и работодатели (останалите над 1 милиарда лева са от хазната, която обезпечава деца, пенсионери и обществено слаби). Събираемостта е по-висока и по тази причина в течение на годината сумата е поправена на 2.404 млн. лева от осигуровки. 10 млн. лева даже са регистрирани след привършване на финансовата година, по тази причина са в рубрика остатък. От касата желаят тези пари да отидат в бюджета й за следващата година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР