Процедурна хватка попречи и днес на влизането на измененията в

...
Процедурна хватка попречи и днес на влизането на измененията в
Коментари Харесай

С процедурно протакане... хартиената бюлетина пак не мина

Процедурна хватка попречи и през днешния ден на влизането на промените в Изборния кодекс в депутатския днвен ред. Както Клуб Z писа, огромното предпочитание на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия за връщането на хартията в изборния развой, докара до следния абсурд: хората на Бойко Борисов да внесат като точка в дневния ред за деня плана за изменение на хората на Корнелия Нинова.

Това се случи по текст от правилника за активността на Народното събрание, допускащ на постоянното пленарно съвещание, провеждано през първата сряда на всеки месец, всяка парламентарна група дa има право да предложи по една точка от дневния ред, която се преглежда всъщност. Така от ГЕРБ внесоха плана на Българска социалистическа партия, отритнат предходната седмица, с помощта на депутата от левицата Крум Зарков и той стана втора точка в днешната стратегия на депутатите.

Като точка първа обаче бе написано разглеждането на отчетите за активността на омбудсмана за 2020 година и за 2021 година - което през цялото време предпоставяше отсрочване на времето. Предвидени за изчитане от трибуната бяха над 10 отчета на другите парламентарни комисии, които, по прелиминарен, само че всекидневен " сюжет ", трябваше да изядат времето на съвещанието - до 14 ч.

Така, посред безметежното четене, към 13:10 ч. председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова предложи удължение на времето, подложено на гласоподаване. Предложението не мина. " За " гласоподаваха 112 народни представители - ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " срещу " бяха 71 (35 от Политическа партия, двама от Българска социалистическа партия, трима от Има Такъв Народ, Демократична България, " Възраждане " и четирима независими), а 47 се въздържаха (32-ма от Политическа партия, 14 от Има Такъв Народ и един независим).

От Българска социалистическа партия желаеха прегласуване, само че то не промени значително картината - 112 " за ", 81 " срещу " и 38 " въздържал се ".

ГЕРБ и левицата обаче не се предадоха. Иван Ченчев предложи удължение на времето до приемане на точка пета от дневния ред с концепцията, че по този начин ще принуди депутатите на Слави Трифонов да поддържат предлагането, защото след ИК се предвиждаше импортираната от самата Има Такъв Народ точка - изменение на Закона за персоналната помощ. Пак гласоподаване, отново прегласуване, само че точката с изборните промени все по този начин бе отхвърляна - с резултат, непосредствен до гореописания.

А за какво битката бе по този начин " безмилостно жестока "? Защото съгласно правилника препоръчаните в първата сряда от месеца планове се преглеждат в съответната сряда, а не се трансферират към дните от оставащата пленарна седмица. Може да залегнат в дневния ред на Народното събрание за идната такава, само че по решение на ръководителя на Народното събрание. А ръководител сега, въпреки и и.д. е Мирослав Иванов от " Продължаваме промяната ". Като даже процедурата по желание на нов ръководител не може да тръгне поради поредния отвод на всички парламентарно показани сили да повдигнат номинации...

След 4-кратния отвод на болшинството времето да бъде удължено, по този начин щото минаването на точката за ИК да бъде подложено на гласоподаване, несъмнено, се завихри спор. Крум Зарков, пореден в позицията си против хартията за разлика от личната си партия, изложи следната статистика:

от приемането на изборния закон до момента е имало 67 опита за ревизирането му, 1/3 от тях директно преди избори - което редовно погазва рекомендациите на Венецианската комисия изборните правила да не се пипат най-малко шест месеца преди гласоподаване.

Христо Гаджев (ГЕРБ) се заяде - дали отчетът за активността на омбудсмана е от такава съществна значимост - като прословутите 22 закона, които би трябвало да минат през Народното събрание, с цел да се усвоят парите от проекта за възобновяване. А сътрудника му Тома Биков попита за какво болшинството не позволява точката, като е болшинство.

И по този начин, часът стана 14. Депутатите се разпуснаха, а ИК по този начин и не мина.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР