Процедурата за придобиване на 3D радари за въоръжените сили е

...
Процедурата за придобиване на 3D радари за въоръжените сили е
Коментари Харесай

Още една военна сделка е пред финал. Армията купува 3D радари за новите F-16 за над 400 млн. лв.

Процедурата за придобиване на 3D радари за въоръжените сили е в напреднала фаза и до края на годината ще бъде отворена финансовата част от офертите, заяви в петък министърът на защитата Тодор Тагарев. Той добави, че в случай че няма въпроси по тях, може да има даже решение до края на годината.

Тази договорка е основна за Военновъздушните сили (ВСС), които още употребяват руски радари. Те обаче не са съвместими с новите американски изтребители F-16 , които се чакат през 2025 година

Тагарев участва на проява на образователния полигон „ Ново село “ в границите на учението Iron Strike 2023 дружно с премиера Николай Денков и зам. генералния секретар на НАТО Мирча Джоана .

През август бяха обществено отворени офертите на пет компании за нови трикоординатни радари - " Локхийд Мартин " (САЩ), " Леонардо " (Италия), " Елта “ (Израел), " Индра " (Испания) и " Талес " (Франция). Отварянето на ценовите оферти обаче се забави с 3 месеца. Очаква се цената да е над 400 млн. лв. .

3D радарите ще са основни за защитата на въздушното пространство и усвояването на осемте изтребители F-16 Block 70. През юли на още 8 F-16. Очаква се първите 8 да бъдат доставени при започване на 2025 година Затова се чака, че " Локхийд Мартин ", който е производител на F-16, може да бъде определен и за договорката с радарите.

В четвъртък депутатите утвърдиха плана за закупуване на от Съединени американски щати за над 2.5 милиарда Лева.

Военният министър заяви още, че България приготвя дружно с Румъния и Турция провеждането на противоминна интервенция в Черно море , която ще бъде отворена и за други съдружници.

Тагарев сподели, че Русия продължава да подхваща провокативни дейности против свободния трафик в Черно море.

„ Това, което Европейски Съюз прави, са дейности за нараснала зоркост в Черноморския район ", добави той и означи, че противоминната интервенция ще подсигурява сигурността.

 Момент от демонстрацията на военния полигон
Мирча Джоана разяснява, че България е скъп сътрудник в НАТО и приветства волята да отделя по 2% от Брутният вътрешен продукт за защита и подготовката за противоминната интервенция с Румъния и Турция.

" Страната ви играе сериозна роля за нашата сигурност в Черноморския район, Западните Балкани и оттатък. Вие сте хазаин на една от осемте бойни групи на НАТО, които оказват помощ да се възпре експанзията по Източния фланг ", добави представителят на Алианса.

По думите му Русия още веднъж ще употребява наближаващата зима като оръжие във войната си в Украйна, тъй че би трябвало " да продължим да даваме на украинците това, от което се нуждаят, с цел да са мощни на бойното поле и да имат по-силна позиция на масата на договарянията ".
 Бронирани машини на армията на Италия, която е водещата страна в бойната група на НАТО в България.
Тагарев сподели още, че многонационалната бойна група на НАТО в България е напът да придобие цялостна бойна подготвеност.

" Осем съдружници, дружно, на българска територия работят, готвят се дружно и са подготвени да възпрат всеки агресор, да отбраняват нашата територия и Източния фланг на НАТО, в случай че и когато се наложи ", означи министърът.

Премиерът Денков разяснява, че България би трябвало да усили качествата си в Черно море и подсети, че се работи по това бойната група да се издигне до статут на бригада.

" Войните в Украйна и Израел, и Палестина демонстрират, че геополитическата обстановка се трансформира доста бързо и би трябвало да сме подготвени за всевъзможни провокации ", заключи министър-председателят.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР