Процедурата За по-чист въздух по Оперативната програма Околна среда“ 2021-2027

...
Процедурата За по-чист въздух по Оперативната програма Околна среда“ 2021-2027
Коментари Харесай

Важна информация за хиляди домакинства - безплатно им сменят печките с климатици

Процедурата " За по-чист въздух " по Оперативната стратегия " Околна среда “ 2021-2027 година от през днешния ден е отворена за кандидатстване. Това разгласи министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова на брифинг във ведомството.

Общините по програмата са 21, където се следи нарушено качество на атмосферния въздух, която процедура ще го усъвършенства. За тяхното установяване е взет интервалът от 5 години обратно.

Предвидени са 610 млн. лева по процедурата. Близо 85 хиляди семейства ще бъдат включени в процедурата, които се отопляват на дърва и въглища, ще имат опция да получат безплатно нови екологични топлоуреди.

Срокът за подаване на документи стартира да тече от през днешния ден и е в период от 6 месеца. Целта е при започване на есента на 2024 година да стартира реализацията на подмяната на топлоуредите.

Кандидатстването ще бъде към Общините при условия и заявки, които те ще качат на страниците си. Първо точно те би трябвало да приготвят заявките си.

Допустими получатели ще бъдат единствено семействата, които получават помощи за отопление през отоплителния сезон при избрани условия. От Министерство на околната среда и водите обявиха, че това се планува за по-следващ стадий, когато има формулировка за енергийно небогати семейства и те се записват в Министерството на труда и обществената политика.

Тогава тези фамилии ще имат опция да аплайват и за дребна фотоволтаична клетка, която да зарежда термопомпа въздух-въздух (климатик от висок клас), с цел да може даденото енергийно оскъдно семейство да генерира ел.енергията, нужна за отопление с климатик, а не да заплащат за електрическа енергия, означи основният шеф на Главната дирекция ОПОС Галина Симеонова.

За да се случи това - жилището би трябвало да е еднофамилна къща и покривът да е техен.

Повече гледайте във видеото.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР