Процедурата за издаване на разрешително за строеж у нас изисква

...
Процедурата за издаване на разрешително за строеж у нас изисква
Коментари Харесай

В България е 9 пъти по-трудно да получиш разрешително за строеж, отколкото в Германия

Процедурата за издаване на позволение за градеж у нас изисква 9 пъти повече документи, в сравнение с в най-голямата европейска стопанска система. За съпоставяне в България техният брой е 178, а в Германия - 19. Това изясняват от Камарата на архитектите в България, представени от " 24 часа ".

По думите на ръководителя на структурата арх. Борислав Игнатов това дава опция за по-голяма корупция на някое от равнищата за приемане на позволение.

Данни на Световната банка демонстрират, че в това отношение страната ни е на 188-о от 189 страни в света по трудност на процедурата по издаване на документи за строителство.

Доказателство в тази посока е, че разлика в разрешенията няма, когато човек желае да строи къща, летище или атомна централа у нас.

От Камарата оферират да се подхващат ограничения за смяна на Закона за устройство на територията. Експертите считат, че той може да бъде разграничен на две, като първата част се отнася до устройственото обмисляне, а втората - за капиталовото планиране и строителство.

Архитектите оферират всяка една процедура по застрояване да минава през четиристепенна инспекция на утвърждение при постъпване на документите. Според тях измежду аргументите за нелегално строителство в страната е изправянето на бизнесмените пред прекомерно комплицираната процедура сега.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР