Процедурата за избор на съдии беше проведена по един доста

...
Процедурата за избор на съдии беше проведена по един доста
Коментари Харесай

Наталия Киселова:Процедурата за съдии беше проведена по един доста урбулешки начин

Процедурата за избор на съдии беше извършена по един много урбулешки метод. Въвеждането на правила, въз основа на които да се организира избор от Народното събрание на други органи, е рисково, тъй като това ще докара до учредения за търсене на противоконституционност за тези решения, с които се дефинират хора, които да заемат длъжности в страната. Това разяснява в „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия доц.Наталия Киселова, учител по конституционно право във връзка президентското решение за сезиране на Конституционния съд за избора на Десислава Атанасова и дългогодишния арбитър Борислав Белазелков.

Не ме гледай какво върша, а ме слушай какво приказвам е фраза на Чудомир

която е доста подобаваща в тази ситуация. Изборът за конституционни съдии беше основен. Първото предопределение трябваше да бъде пример, трябваше да бъде мерило, по което да се мерят всички останали. Тъй като процедурата беше извършена по един много урбулешки метод. Миналата седмица, когато се видя, че Народното събрание голословно бърза с избора на претендентите за конституционни съдии. Ето за какво и президентът повдигна въпросът. “, сподели доцент Киселова.

Остава отворен въпросът и 7 или 9 години ще бъде мандатът на новите конституционни съдии

„ Доста самонадеяно, даже рисково ми се коства народни представители да не престават да поддържат, че мандатът е 9 години. Това не е футболна среща, при която да замениш един състезател с различен “, посочи преподавателят по конституционно право.

 

SafeNews напомня, че президентът Румен Радев сезира Конституционния съд против избора на шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и пенсионирания висш арбитър Борислав Белазелков за конституционни съдии и прикани да не се пристъпва към клетва преди произнасянето на съда. Междувременно обаче Конституционен съд насрочи клетвата за петък – 26 януари от 11:00 ч.

Двете решения през днешния ден са обнародвани в „ Държавен вестник “ и стартира да тече 7-дневният период, в който новоизбраните конституционни съдии би трябвало да положат клетвата си.

В претекстовете си президентът напомня новоприетия текст от Конституцията, който задължава Народното събрание при избор на членове на органи да съблюдава правилата на неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност, с цел да подсигурява тяхната самостоятелност. Според президента тези правила са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните разисквания и процедури, целящи легитимирането на предварителна сделка сред ръководещите политически сили.

 

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР