Процедурата по преместването на Паметника на Съветската армия от центъра

...
Процедурата по преместването на Паметника на Съветската армия от центъра
Коментари Харесай

Процедурата по преместването на Паметника на Съветската армия от центъра на София е задействана

Процедурата по преместването на Паметника на Съветската войска от центъра на София е задействана. Областният шеф Вяра Тодева е поискала наличните документи за построяването на паметника и е изпратила питане дали скулптурите и барелефите от него може да бъдат признати в Музея за изкуството от интервала на социализма.

Това излиза наяве от информация, изпратена до медиите от регионалната администрация.  " С оглед на публичния интерес, демонстриран както от гражданското общество, по този начин и в решението на Столичния общински съвет (СОС), преместването на Паметника на Съветската войска е измежду предпочитаните въпроси, по които работи Областната администрация на област София ", написа в позицията.

Казва се още, че процедурата  " се движи допустимо най-бързо съгласно плануваните в закона периоди ".

Писма до институциите

От администрацията показват, че на 3 август 2023 година Тодева е изпратила писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, с което желае общината да предостави  " заверени копия от наличната планова документи, послужила за създаване на Монумент " Паметник на Съветската войска ". Иска се и  " заверено копие на Плана за организация и осъществяване на строителството, по отношение на преместването на Монумент " Паметник на Съветската войска ", направен през 90-те години на XX век ".

Изпратено е и питане до шефа на Националната изложба за опцията скулптурните фигури и барелефи от монумента да бъдат експонирани в Музея за изкуството от интервала на социализма.

" Областната администрация на област София чака отговор от институциите по двете сложени тематики в къси периоди. Обществеността и медиите ще бъдат навреме осведомени за развиването на този значим въпрос ", показват от регионалната администрация.

5 месеца нищо

В сряда правителството одобри решение, с което парцелът, на който се намира паметника, става частна държавна благосъстоятелност. До този миг той беше със статут на обществена държавна благосъстоятелност. От държавната пресслужба по този начин и не обясниха каква е задачата на решението. По-късно пред Mediapool Тодева съобщи, че смяната е нужна, с цел да стартира процедурата по преместването на паметника.

Тази първа стъпка беше направена пет месеца, откакто общинският съвет реши да задължи кмета Фандъкова да изпрати писмо до регионалния шеф за преместването на монумента. Тогава обаче тематиката беше затворена от служебния министър председател Гълъб Донев, който съобщи, че въпросът би трябвало да се взема решение след следващите предварителни парламентарни избори.

До решението на общинския съвет се стигна след коренна смяна в позицията на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който подреди на столичните общинари от партията да поддържат съветниците от " Демократична България " (ДБ) в настояването им за изместването на монумента от центъра на града. Преди нареждането на Борисов писменото предложение на Демократична България за премахването на монумента отлежава 3 години в общинския съвет, без даже да бъде подложено на разискване. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР