Процедурата оттук насетне продължава със заседание на Висшия съдебен съвет

...
Процедурата оттук насетне продължава със заседание на Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

Цацаров: Процедурата за избор на главен прокурор продължава

Процедурата оттук нататък продължава със съвещание на Висшия правосъден съвет (ВСС) и прегласуване на кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор на България. Оттук има два разновидността – или набиране на 17 гласа и назначение на Гешев, или ненабиране на нужните гласове и започване на нова процедура.

Това сподели в коридорите на Народното събрание основният прокурор Сотир Цацаров, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Данаил Кирилов не може да направи предложение, тъй като това е процедурата, написана в Конституцията “, съобщи Цацаров и добави, че съгласно решение на Конституционния съд, президентът работи при изискванията на обвързана подготвеност.

От своя страна Иван Гешев сподели, че президентът е в правото си и е извършил конституционните си права.

„ Благодаря му, че извърши конституционните си отговорности в обозрим период. Благодаря и на сътрудниците от професионалната общественост, които застанаха зад мен. Това е един професионален избор, а не политически “, сподели Гешев.

Той съобщи, че процедурата е била транспарантна – нещо, което съгласно него не се случва в други европейски страни. „ В нито една европейска страна няма процедура, която се излъчва онлайн по националната телевизия, в границите на 10 часа “, разяснява той.

Гешев съобщи, че не се тормози от обстоятелството, че е единственият претендент за поста.

„ Аз не се тормозя дали са един, двама, три или петнайсет претенденти. Решението какъв брой претенденти да са взима Прокурорската гилдия. Те се сплотиха към една кандидатура. Има такава законова опция, по тази причина не виждам проблем “, уточни той и добави, че е бил самичък и когато се е кандидатирал за началник на Специализираната прокуратура и тогава не е имало проблем. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР