Процедура за покупка на два медицински хеликоптера на стойност 20

Процедура за покупка на два медицински хеликоптера на стойност 20 ...

Започва процедура за покупка на два медицински хеликоптера с евросредства.


Процедура за покупка на два медицински хеликоптера на стойност 20 млн. лв. тръгна днес, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Средствата са от безвъзмездната финансова помощ, предоставена на Министерството на здравеопазването по процедурата "Регионална здравна инфраструктура - 2" по Приоритетна ос 4 "Регионална здравна инфраструктура" на европейската програма.

България е единствената държава в Европейския съюз, която не разполага с медицински хеликоптер. Последната въздушна линейка бе продадена в чужбина м.г., като по този начин спасителните операции по въздух в планините станаха невъзможни.

С осигуряването на въздушни линейки ще се подобри достъпът до спешна медицинска помощ в страната. Те ще се ползват за превоз на пострадали от мястото на инцидента до лечебно заведение, за транспорт между лечебни заведения, транспорт на пациенти при инциденти с масов характер и други, се казва в съобщението.

Медицинските хеликоптери ще бъдат използвани при спешни ситуации, при трансплантационни ситуации, както и за реакции по време на бедствия и аварии. Предвидено е машините да бъдат оборудвани със съвременно медицинско оборудване и да бъде осигурена необходимата инфраструктура за експлоатацията им.

Източник: econ.bg