Процедура за близо 70 млн. евро (136 226 120 лв.)

...
Процедура за близо 70 млн. евро (136 226 120 лв.)
Коментари Харесай

Отварят процедура за 70 млн. евро по ОПИК за енергийно ефективни технологии в МСП

Процедура за близо 70 млн. евро (136 226 120 лева.) ще започва до месец по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " (ОПИК). Целта на поддръжката замалките и междинни предприятия (МСП) е да се усилят вложенията в енергийно ефикасни технологии. Това министъра на нововъведенията и растежа Даниел Лорер пред Комисията по икономическа политика и иновациив Народното събрание.

Средствата за процедурата по ОПИК са от транша за 2022 година на инструмента REACT-EU. Планира се да бъдат употребявани при възобновяване на капиталовата активност на МСП, съществено възпрепятствана от ограничаващите ограничения по отношение на Covid-19, и при оправянето с прехода към зелена стопанска система. Мярката е от изключително значение в подтекста на забележителното нарастване на цените на електрическата енергия и природния газ, уточни Лорер.

" Още близо 10 млн. лева са обезпечени по процедурата за така наречен Големите дребни компании, като по този метод над 170 компании от аварийните описи по нея ще могат да получат финансиране по програмата ", добави той.

Министерството на нововъведенията и растежа ще поддържа общата цел за въвеждането на качествени стандарти за оценка и надзор на стратегии, принадлежности и планове, свързани със тласъци за бизнеса, като се облекчи процесът на достъп, кандидатстване и ръководство за елиминиране на корупцията и възстановяване на икономическата среда, сподели Лорер.

Министърът посочи още, че министерството ще работи за дейно, ефикасно и насочено към резултатите потребление на фондовете за конкурентоспособност на Европейския съюз и Националния проект за възобновяване и резистентност.

По думите му планът на бюджет за 2022 година на Министерство на нововъведенията и растежа има същата цел, както държавният бюджет на България.

" Идеята е да реализираме по-висок стопански напредък с фокус върху новаторския напредък. Мисията на ведомството е да води ясна и транспарантна политика, която пази държавния и публичния интерес и е учредена на европейските правила, защото министерството работи със средства от оперативните стратегии ", сподели Лорер.

Целта на Министерството на нововъведенията и растежа е основаването на удобна среда за привличане на вложения и приложение на нововъведения, възстановяване на интернационалния имидж на България и привличане на висококвалифицирани фрагменти в поддръжка растежа на българската стопанска система.

" Всеки, който не желае вложения, значи не има вяра в развиването на България. Ние имаме вяра и по тази причина влагаме ", сподели Даниел Лорер.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР