Процъфтяващите търговски потоци със съседите на Русия могат да са

...
Процъфтяващите търговски потоци със съседите на Русия могат да са
Коментари Харесай

Растящите търговски потоци към съседите на Русия могат да са знак, че се избягват санкциите

Процъфтяващите търговски потоци със съседите на Русия могат да са знак, че глобите, наложени на Москва поради войната ѝ в Украйна, се заобикалят. Това съобщи Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), съобщи " Блумбърг ", представена от

Съединени американски щати и Европейският съюз постановиха търговски ограничавания на съвсем всеки бранш на съветската стопанска система, блокирайки вноса на всичко - от първокласни артикули до компютърни чипове и първични материали, които могат да се употребяват за основаване на оръжия и зареждане на военната машина на президента Владимир Путин.

Германският експорт за Русия спадна до 38% от май до юли 2022 година по отношение на междинната стойност за същия интервал сред 2017 година и 2019 година Но в това време немският износ съвсем се удвои за Армения и набъбна повече от три пъти за Киргизстан – наклонност, следена и в комерсиалните потоци към Кавказ и Централна Азия от Съединени американски щати, Обединеното кралство и други страни от Европейски Съюз, заяви Европейска банка за възстановяване и развитие в четвъртък.

" Това може да е обвързвано с нарушение на глобите ", сподели Беата Яворчик, основен икономист на Европейска банка за възстановяване и развитие.

Тя добави, че след спад от 30% на годишна база през 2022 година стопанската система на Украйна ще се стабилизира тази година.

Европейски Съюз е подготвен да одобри десети пакет от наказания идната седмица в навечерието на първата годишнина от съветското навлизане в Украйна. Като част от пакета, водачите на блока желаят да принудят банките да регистрират активи, свързани с централната банка на Русия, като в същото време бъдат наложени нови забрани, свързани с търговията на артикули и софтуерен надзор на обща стойност от 11 милиарда евро.

Въпреки че няма общо ембарго за всички артикули и търговията със съседите на Русия не е лимитирана, огромни промени в комерсиалните потоци са явни. Според Яворчик това може да се дължи на компании, които желаят да избегнат надлежната инспекция на контрагентите. Някои компании също по този начин могат да имат проблеми с обработката на заплащания, сподели тя.

Армения, Киргизстан и Казахстан са в митнически съюз с Русия и Беларус като членове на Евразийския стопански съюз - воден от Москва съперник на Европейски Съюз. С оглед на това няма спънки стоките, изнасяни за тези страни, да бъдат пренасочени към Русия от търговците, отбелязва " Блумбърг ".

Износът за Русия от нейните сътрудници от Евразийския стопански съюз скочи предходната година, както и продажбите от Турция за Русия. 

Миналата година европейски чиновници споделиха, че са видели да се появяват в съветско военно съоръжение елементи от хладилници, перални машини и даже помпи за кърма след скок в износа на тези артикули за страни от района на Кавказ и Централна Азия.

Премиерът на членката на Европейски Съюз и НАТО Латвия, Крисянис Каринс, прикани по-рано този месец за налагане на ограничавания против всеки, който се пробва да заобиколи глобите.

" Мисля, че е доста значимо да разгледаме малките врати ", сподели той на 3-ти февруари. " Изглежда напълно ясно, че търговците намират способи да търгуват законно артикули, да вземем за пример с Турция, Казахстан или Армения, които по-късно се изпращат за Русия, тъй като тези страни не се придържат към режима на наказания ", добави той.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР