Прототипът на водороден самолете, разработван от Airbus, ще полети през

...
Коментари Харесай

Airbus подготвя самолет, работещ с течен водород


Прототипът на водороден самолете, разработван от Airbus, ще полети през 2026 година
(снимка: Airbus)

Производителят на самолети Airbus възнамерява да тества в околните години първообраз на мегаватов мотор, задвижван от течен водород. Изпитанията са планувани за 2026 година, а първият пътнически аероплан с такава система с нулеви излъчвания ще бъде пуснат в употреба до 2035 година Наскоро и Rolls-Royce организира наземни проби на самолетен мотор, задвижван с водород.

Усъвършенстваните силови елементи ще бъдат капсуловани в огромни контейнери, инсталирани под крилата, където нормално се намират турбините на самолетите. Всеки резервоар ще съдържа водороден контейнер и криогенно охлаждащо съоръжение, с цел да поддържа водорода под неговата точка на шупване (-253°C). Освен това всяка капсула ще има лична горивна клетка за превръщане на течния водород в електричество, което ще зарежда електродвигателите.

С сходна система Airbus ще може да освободи място във фюзелажа за товари и пасажери. Освен това се допуска, че самите капсули са взаимозаменяеми за по-лесна поддръжка и по-голямо улеснение като цяло. Твърди се даже, че е планувана подмяната им във въздуха.

Компанията създава първообраз, чиито резервоари за водород ще бъдат ситуирани във фюзелажа на пълноразмерен аероплан A380, а капсулата с водородни кафези за генериране на електричество и моторът ще се намират над опашката. Airbus твърди, че подобен дизайн няма да въздейства неподходящо върху аеродинамиката на лайнера.
още по темата
Използването на контейнер за водород вътре в нехерметизираната част на корпуса ще разреши да се симулира „ външното “ местонахождение на капсулите, ще държи водородното гориво настрана от кабината и ще обезпечи спешна вентилация при положение на теч на гориво.

Крайната цел е да се сътвори аероплан с нулеви въглеродни излъчвания, кадърен да носи задоволително гориво, с цел да лети по същите линии като класическите самолети. Засега системите с електрически мотори и акумулатори са прекомерно тежки и обемисти, а разновидностите с водороден газ съхраняват прекомерно малко гориво. От друга страна, течният водород обезпечава задоволително количество сила за даден размер и отваря най-широки вероятности за устойчива авиация.

Авангардната технология обаче би трябвало да бъде тествана доста деликатно, защото детайли от нея са употребявани в галактически стратегии и не са предопределени за Земята. Въпреки това, Airbus има задоволително опит и запаси, с цел да ги приготви за комерсиална приложимост.

Авиокомпанията има намерение да пусне в употреба първия си аероплан с нулеви излъчвания до 2035 година Тестовият вид, задвижван с водород, ще бъде подготвен до 2026 година, а в Тулуза Airbus и ArianeGroup ще изградят първата в света станция за зареждане с течен водород за устойчиви реактивни самолети, която ще проработи до 2025 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР