Прототипът на българската ваксина срещу COVID-19 ще бъде готов до

...
Прототипът на българската ваксина срещу COVID-19 ще бъде готов до
Коментари Харесай

До 3 месеца ще е готов прототипът на българската ваксина срещу COVID-19

Прототипът на българската ваксина против COVID-19 ще бъде подготвен до три месеца. След това обаче предстоят продължителни проби. 

„ Нормалната работа е към година. Състезанието сред компаниите е кои по-бързо ще съумеят да се преборят за държавните суми, които се отпускат от богатите страни във връзка с тестването “, разяснява за БНР доц. Андрей Чорбанов, началник на департамент „ Имунология “ в Института по микробиология на Българска академия на науките, където се създава ваксина против ковид. 

Българската ваксина съставлява вирус-имитираща парченце и е с наноматериали, които ще бъдат носители на съответните вирусни съставни елементи, които би трябвало да се разпознават.

„ В края на пандемията специалисти ще създадат преценка кое е по-важно за една ваксина – да е всеобща, с цел да се защищити популацията от изолираност от публичния живот, или ще бъде за съответни хора. По-скоро би трябвало да има персонален избор “, счита доцент Чорбанов.

„ Аз съм песимист към медикаментите. Като имунолог разгадавам на действието на имунната система. Вирусът не е жив организъм, а парче молекула. До едно медикаментите имат извънредно мощни странични реакции. Този вирус не е същинският Армагедон, само че сподели, че обществото не е квалифицирано нито механически, нито психологически  да реагира на подобен вид зараза ", добави той. Имунологът акцентира, че не се знае какъв имунитет генерира вирусът.

Според него груповият имунитет е този, който може да резервира популацията на хората. „ Коронавирусът не може да се популяризира през разнообразни носители. Виждам параноични хора с ръкавици на открито. В открити пространства вирусът е сензитивен към всичко. Това, че издържал с часове върху повърхности, граничи с научната фантастика “, счита още доцент Чорбанов. 

Източник: Мениджър Н

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР