Прототип на слънчева клетки за бъдещи лунни мисии, разработен от

...
Прототип на слънчева клетки за бъдещи лунни мисии, разработен от
Коментари Харесай

Blue Origin ще произвежда слънчеви клетки на Луната


Прототип на слънчева кафези за бъдещи лунни задачи, създаден от Blue Origin
(снимка: Blue Origin)

Космическата компания Blue Origin сътвори работещ първообраз на слънчеви кафези за бъдещи лунни задачи. Н еобходимите материали за тях ще се добиват непосредствено на Луната, което отваря огромни благоприятни условия за енергийно доставяне на лунните задачи.

В рамките на плана Blue Alchemist компанията още от 2021 година опитва с произвеждане на слънчеви кафези и захранващи кабели от материали, имитиращи лунен реголит. Blue Origin към този момент показва успеваемостта на технологията на всички стадии.

В същото време технологията на Blue Alchemist може да бъде мащабирана безусловно до безконечност и да разреши създаване на енергийни съоръжения на всички места по Луната, твърди разработчикът.

Blue Origin употребява реплика на реголит, еквивалентна на лунната „ както химически, по този начин и минералогично ”, като се вземат поради съставът и структурата на суровината. Специален реактор топи желязо, по-късно силиций и най-после алуминий посредством електролиза на разтопен реголит, което прави допустимо отделянето на тези детайли от обвързвания с тях О2 – такива субстанции са постоянно срещани на лунната повърхнина.

Важно в тази ситуация е, че кислородът, който е от значително значение за пораждане и поддържане на живота, е единствено „ непряк артикул ” в процеса. Мехурчета О2 в един от реакторите показват процеса на обособяване на метали и полуметали от О2. Геометрията на реактора, методът за добиване на метали и изборът на материали ще обезпечат стабилно произвеждане на Луната.
още по темата
Транспортна подсистема, създадена от BlueOrigin, прeмества и дозира материал, нагорещен до над 1600 градуса по Целзий, в следен и енергийно-ефективен развой. В същото време системата устоя на високотемпературна среда със мощни корозивни свойства.

Чистотата на получения силиций е повече от 99,999% – това равнище разрешава основаване на високоефективни слънчеви кафези. На Земята, за приемане на материал с такава непорочност би трябвало да се употребяват мощно токсични и даже избухливи субстанции, до момента в който софтуерният развой, създаден за Луната, е съвсем изцяло екологично безвреден.

За да се предпазят от неподходящата лунна среда, панелите ще се нуждаят от особено стъкло, което ще се създава от съпътстващи артикули – в противоположен случай слънчевите кафези ще работят единствено няколко дни. При потребление на стъкло от лунни артикули, животът на слънчевите кафези ще бъде повече от 10 години. Тъй като технологията допуска произвеждане на слънчеви панели с нулеви въглеродни излъчвания, е евентуално тя да бъде търсена и на Земята.

Екипът, който работи по Blue Alchemist, включва геолози, геохимици, електрохимици, металурзи, експерти по разнообразни материали и електричество, както и доста други учени – от галактически експерти до роботехници. Лабораторията е оборудвана с най-модерна техника за преобразяване на реголит в слънчеви кафези и алуминиева тел, в това число принадлежности за тестване на материали за резистентност на нападателни среди.

Blue Origin създава технологии, отчитайки потребностите на НАСА, за която основаването на инфраструктура на Луната и Марс е главен приоритет на галактическата ѝ стратегия.

По-рано се разчу и за различен план, в който НАСА ще употребява технологиите на Blue Origin. В обозримо бъдеще ракетата New Glenn би трябвало да достави на Марс галактическия транспортен съд Photon на НАСА, предопределен да изследва магнитосферата на Червената планета.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР