Прототип на ракетата Starship SN8 се разби при кацане на

...
Прототип на ракетата Starship SN8 се разби при кацане на
Коментари Харесай

Прототип на Starship се взриви при кацане


Прототип на ракетата Starship SN8 се разруши при кацане на площадката
(снимка: @enn_nafnlaus / Twitter)

Тестово изстрелване на свръхтежката ракета Starship приключи с злополука – прототипът SN8 експлодира при кацане. Причината за случая е механически минус.

SpaceX към този момент тества няколко прототипа на. Първоначално компанията възнамеряваше да изстреля SN8 на височина 15 км, само че в последна сметка ракетата се издигна единствено на 12,5 км. Тестът преминаваше рутинно, само че породи проблем на последния стадий от полета – ракетата избухна при опит за кацане на земята.

От трите мотора единствено два са работели на стадия на втурване, което попречва кацането в планувания режим. SN8 съумява да премине от водоравен към отвесен режим на полет, само че спускането е прекомерно бързо и ракетата експлодира, откакто се удря в стартовата площадка.
още по тематиката
„ Налягането в резервоара за гориво по време на кацане беше ниско, което докара до висока скорост на кацане, само че получихме всички нужни данни! Поздравления за екипа на SpaceX ”, разяснява създателят на SpaceX Илон Мъск на страницата си в Twitter.

Мъск възнамерява благодарение на свръхтежка ракета за многократна приложимост, чиято долна степен се назовава Superheavy, а горната – Starship. Корабът ще получи три нови мотора Raptor едновременно, които се създават особено за плана SpaceX.

В бъдеще Starship няма да бъде просто степен, а интегриран галактически транспортен съд: пътнически, товарен или орбитален танкер. Корабът е изработен от стомана и разчита на метанов мотор – нито едното, нито другото се употребяват в актуалните всеобщо създавани ракети. Очаква се Starship и Марс.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР