Прототип на хуманоидния робот Optimus без външни панели по тялото(снимка:

...
Коментари Харесай

Optimus - хуманоидният робот на Tesla е близо до серийно производство


Прототип на хуманоидния робот Optimus без външни панели по тялото
(снимка: Tesla)

Прототипи на хуманоиден робот Optimus гастролираха на сцената в Пало Алто, където през вчерашния ден се състоя предстоящият с интерес Tesla AI Day 2022. При серийно произвеждане в милиони копия сходни роботи ще костват под 20 000 $, съобщи шефът на компанията Илон Мъск.

Обещанието на Мъск е много амбициозно, като се има поради, че цената на основаните досега хуманоидни роботи надвишава 100 000 $. Освен това те са „ безмозъчни “, по думите на Илон, до момента в който Optimus ще стане „ робот с върхови качества “, ръководен от система с изкуствен интелект, която Tesla усъвършенства по образеца на автоматизираното ръководство на електрическите автомобили.

Първият първообраз, показан от Tesla, нямаше външни панели на тялото, движеше се независимо към сцената на два крайници и махаше с ръце в ритъма на музиката. Мъск призна, че роботът е ходил по повърхността за първи път без защитни опори по време на презентацията. Притеснен от навлизането на робота надълбоко в сцената, Илон сепнато изясни, че сътрудниците му не желаят да оставят прототипа да падне с лицето надолу.

Хуманоидният робот на Tesla от първо потомство използваше задвижващи механизми, създадени от външни компании. Но показаният в този момент робот от второ потомство разчита на механизми, проектирани напълно от Tesla.

Вторият първообраз, показан на публиката, беше изведен на сцената с количка, въпреки че може да върви и самичък. Мъск даде обещание, че роботът ще усвои това умеене след няколко седмици. Прототипът имаше освен по-представителен външен тип, само че и ръце в човешки пропорции. Окачен на опора, роботът правеше придвижвания освен с ръцете и главата, само че и с краката.
още по темата
Мъск увери, че този първообраз е много покрай серийната версия във връзка с степените на независимост на придвижване. В идеалния случай Tesla ще се опита да сътвори робот, чиито ръце имат 27 степени на независимост, а тялото – към 28, до момента в който при хората са повече от 200.

Разработчиците на Tesla в този момент се пробват да подобрят манипулаторите, тъй че роботът да може да извършва доста задания и да замести индивида в избрани действия. На видео се видя по какъв начин роботът полива цветя в офис, носи кутии и повдига железни пръти в цех в Калифорния, който създава електрически автомобили. В същото време зад тила на прототипа се виждаше кабел, който го защищава да не падне.

Прототипът на Optimus, който е доста покрай серийно произвеждане
(снимка: Tesla)

Инженерите на компанията също работят по основаване на батерия, която се побира в тялото на робота, има потенциал 2,3 kWh и го поддържа деен през целия ден без презареждане при номинално напрежение от 52 V. Теглото на робота е в границите на 73 кг.

Специалистите на Tesla усъвършенстват дизайна на робота по време на виртуални краш проби, симулиращи рухване с лицето надолу. Те са се погрижили дизайнът и главните датчици и задвижвания на робота да не пострадат и той да остане работещ.

В торса е вграден бордови компютър, основан на личен процесор Tesla с висока степен на интеграция и поддръжка на Wi-Fi и LTE безжични интерфейси. Експертите на Tesla усъвършенстват също ставите, крайниците и електромеханичните задвижвания на робота, както и логаритмите за ръководство.

По традиция Илон Мъск приказва и за светлото бъдеще, в което такива роботи ще водят цялото човечество. Милиони роботи на Tesla ще оказват помощ за създаване на заможно общество без беднотия, сподели той. В същото време общественият темперамент на капитала на Tesla разрешава на обществото да управлява активността на компанията.

„ Ако полудея, можете да ме уволните. Важно е. Може би не съм вманиачен ”, сподели Илон Мъск и добави, че на позицията си в Tesla не може да прави каквото си желае, както мнозина си мислят.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР