Прототип на автономен автомобил, създаден от Waymo © Brendan Mcdermid

...
Прототип на автономен автомобил, създаден от Waymo © Brendan Mcdermid
Коментари Харесай

Телекомите и автокомпаниите ще се конкурират при свързването на самоуправляващите коли

Прототип на самостоятелен автомобил, основан от Waymo

© Brendan Mcdermid Още по тематиката
EON построява мрежа за зареждане на електрически коли от Норвегия до Италия

Целта е да се подтиква търсенето на по-еко колите
13 ное 2017
Opel залага на хибриди и електрически коли

До 2024 година компанията би трябвало да има електроверсии на всичките си модели
11 ное 2017
Tesla разгласи 3-месечно закъснение на доставките и стресна вложителите

Илън Мъск остава оптимист и съобщи, че " в огромната скица на нещата дреболиите нямат значение "
6 ное 2017
Tesla е покрай производството на електроавтомобили в Китай

Американската компания договаря с локалните управляващи в Шанхай за построяването на дружество
23 окт 2017
Volvo се готви да пусне на пазара електрокола с абонаментен проект

Шведският производител търси метод да се конкурира с Tesla
18 окт 2017 " Как да се реализира обменът на информация сред самостоятелните коли по време на пътуването? ", този въпрос си задават разработчиците на самостоятелни коли, а евентуалните му отговори може да нареждат телекомите и автомобилните производители в два конкурентни лагера, демонстрира профилирано изследване на Financial Times.

Технологиите

Дебатът по тематиката се върти към две конкуриращи се софтуерни решения. За момента автопроизводителите избират потреблението на профилирани Wi-Fi талази с дребен обсег за реализирането на " връзката " сред колите. Тази информационна мрежа обаче към момента е в развой на създаване, до момента в който на съответните радиоприемници и предаватели занапред им предстоят още голям брой проби. Предимството на този тип съгласуваност сред колите е, че те ще могат да се движат по-близко един до различен, употребявайки синхронизирана спирачна система за предотвратяването на произшествия.

От друга страна, мобилните оператори поддържат концепцията за основаването на една по-обширна мрежа, която ще изисква свързването на колите към локалните мрежи. Осъществяването на това обаче ще изисква въвеждането на 5G широкоспектърен мобилен интернет, който се чака да бъде показан в международен мащаб не по-рано от 2020 година Опасният спор на ползи сред телекомите и автопроизводителите обаче може да забави създаването на самостоятелните коли.

Арбитражът на Европейски Съюз

Европейската комисия (ЕК) следва да показа мнението си по този въпрос, което има възможност да реши въпроса в интерес на една от двете страни. Въпреки че решението на Европейска комисия се чака едвам следващата година, някой производители и мобилни оператори, измежду които и Vodafone и BMW, са заели неутрални позиции, като съгласно тях двете технологии би трябвало да бъдат разработвани взаимно. Това би асъдействало за по-конкурентни цени и би трансферирало решението върху крайния консуматор. Споровете по въпроса обаче не престават, до момента в който някой оператори и производители се стремят да наложат желаната от тях технология.

За момента обаче изоставянето на, създадената на база Wi-Fi, информационна мрежа с дребен обсег наподобява малко-вероятно, заради обстоятелството, че в плана са вложени десетки милиони долари, част от които държавни. Няколко автомобителни производителни, измежду които Renault, Toyota, Hyundai и Volkswagen са декларирали поддръжката си за този тип технология и са получили също поддръжката на страни като Франция, Швеция и Холандия, съгласно източници на Financial Times.

От Volkswagen обявиха, че възнамеряват да интегрират Wi-Fi информационната мрежа в колите си от 2019 година Някой производители на камиони също поддържат тази технология, изтъквайки обстоятелството, че дребните дистанции сред колите, които Wi-Fi приемниците разрешават да се поддържат, понижават въздушното противодействие на колоната от коли, надлежно редуцирайки разноските на сила. Подръжниците на мрежата още повече натъртват на обстоятелството, че връзката с мобилна мрежа, употребена при другата технология, основава буфер, който даже дребен може да се окаже важен при прекъсването на самостоятелните коли.

От друга страна, мобилните оператори изясняват, чевръзката с мобилна мрежа ще сътвори доста по-евтин и ефикасен метод на свързване сред колите, даже да е по-слабо развита за момента. Според Том Ребек от Analysys Mason, най-сериозното преимущество на мобилните мрежи е, че връзката им с колите може да бъде употребена за подобряването на цялостната пътна конюнктура, а освен за обособения автомобил.

Влиянието на Европейска комисия обаче, наподобява, ще се окаже решаващо за развиването на дебата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР