Противоречията в управляващото мнозинство по темата кога да отпадне дерогацията

...
Противоречията в управляващото мнозинство по темата кога да отпадне дерогацията
Коментари Харесай

Дерогацията - първо вкарваш законопроектите извънредно, после ги оттегляш

Противоречията в ръководещото болшинство по тематиката по кое време да отпадне дерогацията (изключението) за импорт на съветски нефт доближиха нов стадий в своето развиване.

След като вчера два законопроекта - на ГЕРБ и на " Продължаваме промяната - Демократична България "  по тематиката бяха гледани изключително в енергийната комисия, а през днешния ден бяха импортирани като изключителна точка в дневния ред на Народното събрание, в последна сметка няколко часа по-късно и двата законопроекта бяха оттеглени от вносителите си.

След края на дебатите бе оповестена отмора, по време на която ръководещите още веднъж не се схванаха по кое време да отпадне дерогацията - на 1 януари или на 1 март следващата година.

Вчера на съвещанието на енергийната комисия и двата закона не бяха признати.

Предложението за отпадане на дерогацията за вноса на съветски нефт от 1 януари 2024 година бе импортирано от водача на ГЕРБ Бойко Борисов, от ръководителя на Комисията по енергетика в Народно събрание Делян Добрев от парламентарната група на ГЕРБ, Йордан Цонев и Делян Пеевски от ПГ на Движение за права и свободи. За анулация на дерогацията от 1 януари 2024 година гласоподаваха 8 " за ", 6 " срещу " и трима - " въздържали се ".

Предложението за отпадане на дерогацията не по-рано от 1 март 2024 година и не по-късно от 15 март 2024 година бе импортирано от Кирил Петков и група народни представители от ПП-ДБ.За отпадането на дерогацията сред 1 март и 15 март 2024 година гласоподаваха трима " за ", 6 " срещу " и 8 " въздържали се ". 

Двата законопроекта за анулация на дерогацията се отдръпват, през днешния ден по-късно следобяд ще бъде направен общ за преустановяване на дерогацията, заяви пред публицисти в Народното събрание ръководителят на бюджетната комисия Йордан Цонев. 

Общият законопроект на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи планува дерогацията  да отпадне от 1 март следващата година, а от 1 януари да се приключи износът.

" Подробността е, че би трябвало да разпишем текстовете за проверката, която Агенция „ Митници “ би трябвало да направи към 31 декември т.г., с цел да откри какви към този момент модифицирани количества има в складовете на " Нефтохим " и да се реши по какъв начин да изнесат за тези количества деривати, с цел да не задръстват складовете на рафинерията ", обясни Цонев.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР