Противоречиви реакции в Република Северна Македония предизвикаха формулировките за цар

...
Противоречиви реакции в Република Северна Македония предизвикаха формулировките за цар
Коментари Харесай

Как Северна Македония реагира на решенията за цар Самуил, Св. Климент Охридски и Св. Наум?

Противоречиви реакции в Република Северна Македония провокираха формулировките за цар Самуил и още четири персони от общата ни история. Формулировки, които, оказа се, са контрактувани от Съвместната историческа комисия още през 2019-та година, само че бяха оповестени едвам през вчерашния ден. Текстовете ще бъдат употребявани при взаимните празнувания на цар Самуил, Кирил и Методий, Свети Климент и Свети Наум.

Текстовете, по които историците от двете страни на границата са работили две години и са защитавани в загадка още три, опозицията в Скопие дефинира като " неуспех ", специалистите в Скопие - като " незасягащи идентичността на актуалната РСМ ", а специалистите в България - като отбрана на обстоятелствата от достоверните исторически извори.

Текстовете бяха оповестени през вчерашния ден от двете външни министерства. Оповестени бяха и двата протокола, подписани през 2019 и 2022 година Публикуването им става факт в този момент, тъй като през юли двете страни се договориха да създадат обществени всички до момента реализирани договорености в период от един месец в границите на тъй наречените " френско предложение ". Саумил и Гоце Делчев са двете персони, по които се водят най-разгорещени полемики сред специалистите от двете страни.

Цар Самуил

Формулировката за цар Самуил е, че е " държател на огромна средновековна страна, която главната част на актуалната историческа просвета дефинира като Българско царство с център на територията на днешната Република Северна Македония ".

Св. св. Кирил и Методий

" Делото на светите братя е съхранено и развито в книжовните центрове в Преслав и Охрид, които се намират в средновековната българска страна, където техните възпитаници намират условия за работа " - е текстът за Св. св. Кирил и Методий. И още: че " за първи път отбелязването на празника на светите братя се случва в Пловдив през 1851 година "

Свети Климент Охридски

За Свети Климент Охридски - " след Великоморавската задача св. Климент е посрещнат в средновековната българска страна, а към 886 година е изпратен от българския княз Борис-Михаил в региона КутмичЕвица, където поставя основите на Охридската книжовна школа ".

Свети Наум е " един от основоположниците на Плиско-Преславската книжовна школа, а към 893 година е изпратен от българския цар Симеон в Охрид, където построява манастир на брега на Охридското езеро, носещ и до през днешния ден неговото име ".

Текстовете провокираха стихия в Скопие
Десети юни 2019 година Външните министри на България и Република Северна Македония Екатерина Захариева и Никола Димитров подписват първия двустранен Протокол сред двете страни. В него са залегнали формулировките за петте персони от общата ни история, оповестени едвам през 2022-а. Една от най-важните - за цар Самуил.

" Цар на българите, на България, на българската средновековна страна, това са термините, които са се употребявали в предишното и през днешния ден ", споделя доцент Наум Кайчев, член на Съвместната историческа комисия.

Текстовете от общата ни история в Средновековието удостоверяват необятно известни неща в България, само че надълбоко непознати в учебните заведения и обществеността в Република Северна Македония.

" Историографията в Северна Македония регистрира този факт, че територията на тогавашна географска Македония е била част от българската страна, само че това по никакъв метод не е известно на необятната аудитория и на учениците. Почти на никое място в учебниците не излиза наяве, че, да кажем, Св. Климент Охридски е работил на територията на българската страна, че е бил изпратен от княз Борис, по-късно от цар Симеон, тези формулировки е значимо да бъдат освен оповестени, освен необятно познати в Северна Македония, само че и приложени ", изяснява доцент Наум Кайчев.
Съпредседателят на комисията от Скопие проф. Драги Георгиев успокои съгражданите си, че средновековните страни и империи са напълно разнообразни от актуалните. И никой не оспорва актуалната македонска еднаквост.

" Нелогично е вие да повързувате денешен современен идентитет со идентитетот во антиката на народите, кои живеели тука. Ние го остварифме она, кое се залагахме, односно идентитетските прашания да не бидат тематика на диалог на комисията ", споделя проф. Драги Георгиев, съпредседател на комисията от страна на РСМ.
Опозицията, обаче, видя бъдещо пренаписване на учебниците под български диктат.

" Ние в този момент требе да ги менуваме односно да ги цензурираме учебниците на децата, кои що ке учат во учебните заведения под диктат, под притисок на Бугария ", изяснява Християн Мицкоски, водач на ВМРО-ДПМНЕ.
Управляващите от Социалдемократическия съюз дадоха отговор, че македонската еднаквост и история са предпазени.

" Лагите на ВМРО-ДПМНЕ кон грагяните за нивна асимилация и бугаризация се со единствена цел да се наруши процесот на решавание на отворените прашания ", съобщи Дарко Каевски, представител на СДСМ.
Формулировките, контрактувани от двете страни, ще бъдат употребявани при общи празнувания, само че не е ясно ще станат ли част от учебниците по история в югозападната ни съседка.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР