Нова Зеландия: Създателите на „Властелинът на пръстените“ спират разделящото застрояване на земята

...
Противоречив план за жилищно развитие на стойност 500 милиона новозеландски
Коментари Харесай

Противоречив план за жилищно развитие на стойност 500 милиона новозеландски долара (298 милиона долара) в Нова Зеландия беше провален от Lord of the Режисьорът на Rings сър Питър Джаксън.

Той и съпругата му Дейм Фран Уолш, която е съсценарист на филмовата трилогия, купиха бившата база на военновъздушните сили в Шели Бей през столицата на страната, Уелингтън.

Това означава, че плановете за изграждане на стотици къщи, както и търговски бизнес, вече няма да се осъществяват.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Г-н Джаксън и г-жа Уолш казват, че искат да възстановят „естествената красота“ на залива.

„Това е прекрасно крайбрежие, което има голямо културно и историческо значение“, казаха г-н Джаксън и г-жа Уолш в изявление.

Двойката, които са от района на Уелингтън, са дългогодишни противници на развитието.

"Нашата непосредствена цел е да започнем дейностите по озеленяване и презасаждане, необходими за връщането на Shelly Bay в естественото му състояние."

Г-н Джаксън и г-жа Уолш казаха, че ще търсят начини, по които земята може да се използва както за изкуство, така и за отдих в по-дългосрочен план.

Цената, която са платили за земята, не е разкрита.

Кметът на Уелингтън Тори Уано каза, че очаква с нетърпение да седне с тях и със съвета, за да обсъдят каква е тяхната визия за бъдещото използване на земята.

Въпреки това, г-жа Whanau добави, че съжалява да види, че увеличаването на евтините жилища, което беше част от развитието, сега ще бъде загубено.

Уелингтън, подобно на голяма част от Нова Зеландия, е в разгара на жилищна криза, предизвикана от изключително високите цени на частните имоти и наемите, както и от недостига на държавни жилища.

Това е въпрос, който вълнува избирателите преди общите избори в страната следващия месец.

„Жилищната криза в Уелингтън току-що се влоши“, написа в Туитър опозиционният депутат Кристофър Бишоп, говорител на Националната партия за жилищата, в отговор на новината.

Съобщението за продажбата на земята на г-н Джаксън и г-жа Уолш следва дългогодишен спор какво да се прави със земята, който раздели местните жители.

Говорителка на Mau Whenua, група, съставена от някои членове на местното племе Māori, които се противопоставят на развитието, каза, че са доволни.

"Сър Питър и Дейм Фран имат много интимно разбиране за нашата позиция и високото културно значение на whenua [земята] в Марукайкуру/Шели Бей и са били изключителни поддръжници на нашата kaupapa [кауза]“, каза Катрин Лав в социалните медии.

Mau Whenua, която беше подкрепена от г-н Джаксън, проведе двугодишна окупация на земята в знак на протест, която приключи през 2022 г.

Shelly Bay е заселен от маори, преди земята да бъде продадена през 19-ти век по време на британската колонизация на Нова Зеландия.

Използван е като военна база повече от 100 години, преди да бъде изведен от експлоатация и земята да бъде закупена от местните маори като част от селищата на Договора от Уайтанги.< /p>

Някои жители на Уелингтън, интервюирани от Телевизия Нова Зеландия в четвъртък, също бяха доволни, че земята е донесена от г-н Джаксън и г-жа Уолш.

"Харесва ми идеята на Питър Джаксън, вместо да имаме бетонни сгради, с красивата гледка, която имаме там в момента", каза един.

Това не е първият път, когато земя се купува в Нова Зеландия под носа на строителни предприемачи, за да бъде запазена.

През 2021 г. подкрепяна от обществеността благотворителна организация плати 2,15 милиона новозеландски долара, за да купи част от плаж след опити да бъде разделен, за да се построят къщи.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР