Противогрипните ваксини свършиха, а грипът вече е у нас. Първият

...
Противогрипните ваксини свършиха, а грипът вече е у нас. Първият
Коментари Харесай

Противогрипните ваксини свършиха! А броят на желаещите да се имунизират расте

Противогрипните ваксини свършиха, а грипът към този момент е у нас. Първият случай е жена на 42 години, която се е завърнала от чужбина, заяви вирусологът и консултант по здравните въпроси към Столичната община проф. Тодор Кантарджиев.

 

За неналичието на противогрипни ваксини алармират както пациентите, по този начин и персоналните лекари и фармацевтите. Свръхинтерес към имунизациите през този сезон регистрират джипитата, а в същото време не са получили задоволителен брой дози, настояват те. При тях бройките от дълго време са свършили, а искащи да се ваксинират към момента има. Ситуацията е идентична в цялата страна.
 
190 000 са поръчаните безплатни дози за тази година, които обаче няма да стигнат за всички.

 

Затова здравните управляващи са поръчали 3000 спомагателни бройки. Те са по стратегия, която от няколко години у нас обезпечава безвъзмездни ваксини против грип на популацията на възраст на и над 65 години. През предходната година безплатните ваксини бяха 230 хиляди.

 

Програмата за безвъзмездна имунизация на възрастните започва през 2019 година и завършва в този момент. Според заложените цели този грипен сезон ваксини би трябвало да има за 25% от тях. Това прави над 370 хиляди дози. Ваксини обаче има за едвам 13% от хората над 65. Обяснението - по-малкият интерес към тях предходната зима, когато грипна вълна на процедура нямаше.

 

“Надяваме се на спомагателен импорт на тези количества, с цел да може тези хора да се обзет. В аптечната мрежа и за по-млади няма налични количества ”, уточни ръководителят на Софийското съдружие на общопрактикуващите лекари доктор Георги Миндов пред националното радио.
 
Около 160 хиляди са платените дози, които се продават в аптеките.

По 22 и 28 лева струват двата вида, които се продават в аптеките,

като цената им е скочила с по пет лв. по отношение на предходната година. Въпреки че са платени, и те са изчерпани, изясняват фармацевти.

 

“За да получа ваксини, би трябвало да подам поръчка към компанията вносител. Още през лятото направих лист с непрекъснатите клиенти, които се имунизират. През август дори го допълних с имената на техни близки и родственици. Като пристигнаха имунизациите, незабавно бяха изкупени всичките. Помислих си даже, че след имунизацията против ковид хората са преосмислили позицията си към имунизациите ”, споделя собственичка на дребна аптека в центъра на София. И не дава никаква вяра, че може да откри още бройки. “Търсят ги хора със слаб имунитет и онкологично болните. Лекуващите ги доктори ги посъветвали наложително да си сложат ваксина. Мъчно ми е, само че не мога да намеря ”, продължава дамата.

Личните лекари признават, че декларирали относително дребни количества - съгласно искащите пациенти, защото са се страхували да не бъдат бракувани.

 

Има доста огромен интерес, само че ваксини няма. Аз получих 40 ваксини, те свършиха за 2-3 седмици, само че хората не престават да питат. Тази година ползата е доста по-голям по отношение на предходната, описа за “24 часа ” персоналният доктор доктор Христина Червенкова от Бургас. По аптеките в града към момента могат да се намерят противогрипни ваксини, само че мъчно, споделят фармацевти.
 
190 хиляди не са рисковият контингент, те са 1 милион и 900 хиляди, обясни зам.-председателят на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов. Според него, въпреки по принцип у нас имунизационното покритие да е с пъти по-малко спрямо други страни, тази година дозите се оказаха незадоволителни. Хората осъзнаха изгодите от имунизациите и за няколко дни се имунизираха, изясни Брънзалов. Той даде образец с практиката си, че единствено за няколко дни от приемането на им пациентите са ги употребявали.

 

За неналичието на ваксини в аптечната мрежа сигнализират и фармацевтите, които не могат да получат противогрипни ваксини от търговците на едро, защото предишни години ползата е бил по-нисък.

Свършиха имунизациите, няма нито от едната, нито от другата, обясни ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов. Според него не се чака да доставят други, защото е приключил сезонът за имунизиране.

 

Миналата година доста от сътрудниците фармацевти не съумяха да осъществят получените в аптеките количества - пуснаха ги с понижение от 50 на 100 или ги бракуваха, коментира фармацевтът Христо Бургазлиев пред Българска телеграфна агенция.

 

Според него повода за дефицита е ниското търсене на противогрипни ваксини в България, на което са реагирали и самите вносители.

 

Интересът към безплатната имунизация против грип за хората над 65 години всяка година е друг. Миналата година останаха много ваксини, за тази година са поръчани 190 000 броя и се възнамерява доставката на още 3000. Не мога да обясня за какво, само че тази година ползата е доста по-голям, сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, представен от БНР.

 

Месеците октомври и ноември са целесъобразните за слагането на противогрипни ваксини. Идването на грипа в България се очакваше през декември. Въпреки това експертите чакат по-тежка и с затруднения грипна вълна, защото през последните две години имунитетът е отслабен.

 

Според доста специалисти коронавирусът е изместил грипния вирус, а ограничаващите ограничения, които се взеха против коронавирус, понижиха и циркулацията на грипа.

 

Хващаме голям букет от други респираторни вируси, само че още не и на грип, каза още доцент Кунчев.

 

Според вирусолога и консултант по здравните въпроси към Столичната община проф. Тодор Кантарджиев пикът му ще е през март другата година.

 

Прогнозите на експертите са, че ще доминира грип А.

Това беше разновидността през зимата в Австралия, първите данни от Скандинавия и Англия също са за този тип, сподели експертът. По думите му в този момент е моментът хората да се имунизират против грип.

В момента обаче не грип, а есенен вирус със мощна кашлица, която продължава месец, хрема и възпаления на ушите опразни детските градини и учебните заведения.

 

Болки в гърлото, висока температура, кашлица, хрема, изнемощялост и понижен вкус са най-честите признаци съгласно персоналните лекари.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР