Противодействието на корупцията не дава необходимите резултати. Необходимо е създаването

...
Противодействието на корупцията не дава необходимите резултати. Необходимо е създаването
Коментари Харесай

Цецка Цачева: Корупцията като сложен процес и явление не може да се пребори с един закон

Противодействието на корупцията не дава нужните резултати. Необходимо е основаването на нов закон, който да кодифицира разпиляната до този миг нормативна уредба.

Това заявява министърът на правораздаването Цецка Цачева в изявление за " Нова телевизия " в коментар на провелия се във вторник Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев.

" Постигнахме оптимален консенсус по всички тематики и тези, препоръчани от президента. Корупцията като комплициран развой и събитие не би могла да бъде преборена с един-едиствен закон. Обединихме се към нуждата от сложен метод и ограничения. Компилирахме обособени етапи, които са в обособени закони ", описа Цачева.

По въпроса какво е корупция няма спор, тя се показва единствено като закононарушение, настоя правосъдният министър.

На съвещанието още веднъж не се реши нищо съответно за бъдещия антикорупционен орган. От ГЕРБ упорстват ръководителят да се дефинира от Народното събрание, а от Българска социалистическа партия желаят това да прави президентът. Българска социалистическа партия и Румен Радев държат това звено да има проверяващи функционалности, а ГЕРБ са срещу.

" Този орган би трябвало да събира разпиляната в разнообразни служби и звена информация и да я проучва. Необходима е единна осведомителна система, тъй като посредством нея по-лесно ще се разкриват закононарушения ", счита Цачева. Според нея друга нужна промяна в правораздаването е " следствието да отиде в следствието ". Именно такава е една от готвените промени в Наказателно-процесуалния кодекс. " Така обвиняванията на прокуратурата ще могат да устоят в съда ", мисли още Цачева.

На въпроса за какво България е най-корумпираната страна в Европейски Съюз, Цачева отговори: " На този въпрос търсихме отговор на консултативния съвет и се обединихме към сложен отговор. Не може с една дума да се даде отговор на този въпрос. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР