Противоборството между представителите на властта в страната по темата Украйна

...
Противоборството между представителите на властта в страната по темата Украйна
Коментари Харесай

Военната помощ за Украйна отново се превърна в ябълката на раздора: Президентът и партиите влязоха в спор за БТР-те

Противоборството сред представителите на властта в страната по тематиката Украйна продължава. Днес президентът Радев наложи несъгласие върху решението на Народното събрание за изпращане на 100 БТР към Украйна.

В претекстовете към ветото е маркирано, че народните представители не са били задоволително осведомени с съответните параметри на дарението, което ги слага в неспособност обективно да преценяват дали предоставяната техника е с отпаднала нужда. 

" Воден съм от убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските жители следва да бъдат първокачествен приоритет ", декларира президентът

Реакцията бе мигновена – първо, новият ръководител на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски дефинира ветото като " позор ". Той загатна, че дейностите на президента отклонявали България от евроаталантическия й път и отваряли опция за Путин.

" Защото всичко друго рискува страната ни да бъде отведена на един различен, неевропейски и рисков път  - към Москва, към Путин, където проруските политици желаят да я отклонят “, безапелационен бе Пеевски.

Малко по-късно министър председателят също разяснява ветото на Радев, само че в по-умерен звук. " Ветото ще бъде преодоляно ", сподели той, без да дава оценки на президентското решение.

Двете най-големи политически сили в страната, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, също показаха своята позиция. ГЕРБ дефинираха решението на президента като несъответстваща, те считат, че с дейностите си Радев разделя институциите в страната. От ПП-ДБ Ивайло Мирчев разяснява, че основанията за възбраната са безусловно несъстоятелни.

От опозицията " Възраждане " и Българска социалистическа партия застанаха твърдо зад ветото на президента. От левицата считат, че техниката може и би трябвало да бъде употребена от другите структури, гарантиращи реда и сигурността в страната.

От Има Такъв Народ резервираха безмълвие.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР