Противник на валутния борд проф. Илиян Михов е спряган от

...
Противник на валутния борд проф. Илиян Михов е спряган от
Коментари Харесай

Модификатор на валутния борд по китайски модел - проф. Илиян Михов, е спряган за шеф на БНБ?

Противник на валутния ръб проф. Илиян Михов е спряган от ръководещите за началник на Българска народна банка, заяви зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев пред БТВ, базирайки се на източник от ръководещата партия Политическа партия.

Проф. Илиян Михов не е чужд за българската полиитика. През 2009 година, в първото държавно управление на Борисов икономистът Илиян Михов беше поканен за трети вицепремиер.

" Михов ще е вицепремиер най-вероятно без портфейл и главно ще оказва помощ на министъра на финансите Симеон Дянков, най-много в координацията за влизането на страната ни в еврозоната ", съобщи тогава самият Борисов. По-късно обаче, кандидатурата му бе оттеглена поради тезите му за трансформация на валутния ръб, която не се приема от българските политици.

През септември 2009 година проф. Михов предложи да се " модифицира " режимът на валутен ръб по модел, прилаган от Китай през 2003 година Тезата му срещна съпротивата освен на политиците, само че и на болшинството макроикономисти в България.

Идеята си той oбяcни по този начин: “Moжeм дa cи гo пpeдcтaвим ĸaтo бaнĸa c двoeн мaндaт: пpи cилeн пpитoĸ нa ĸaпитaл тя ce дъpжи ĸaтo бaнĸa, ĸoятo имa зa цeл ниcĸa инфлaция (нaпpимep 2-4%). Зa дa мoжe дa пocтигнe тaзи цeл, цeнтpaлнaтa бaнĸa тpябвa дa имa възмoжнocт дa издaвa цeнни ĸнижa, c ĸoитo дa " oбиpa” излишъĸa oт пapи. Koгaтo вpeмeнaтa cтaнaт пo-тeжĸи, тoгaвa бaнĸaтa изĸyпyвa oбpaтнo тeзи ĸнижa, c ĸoeтo yвeличaвa пapичнaтa мaca. Aĸo ce cтигнe дo изĸyпyвaнe нa вcичĸи ĸнижa, тoгaвa бaнĸaтa дeйcтвa ĸaтo oбиĸнoвeн вaлyтeн бopд (т.e. изпълнявa cвoя ocнoвeн мaндaт дa зaпaзи вaлyтния ĸypc).

Baжнoтo e, чe пpи тaзи cиcтeмa бaнĸaтa e винaги пo-ĸoнcepвaтивнa oт oбиĸнoвeния вaлyтeн бopд, т.e. пapитe ca винaги пo-мaлĸo или paвни нa пapитe, ĸoитo вaлyтният бopд би нaпeчaтaл. Cъщo тaĸa вaжнo e дa ce oтбeлeжи, чe бaнĸaтa нямa пpaвo дa изĸyпyвa дъpжaвни цeнни ĸнижa. "

Cпopeд Mиxoв тaĸa Бългapия мoжe дa влeзe в eвpoзoнaтa пo-бъpзo, зaщoтo щe ce yлecни ĸoнтpoлът въpxy инфлaциятa.

Проф. Илиян Михов е икономист от София, Пристън, Берлин и Сингапур, учител по макроикономика и иконометрия в ИНСЕАД.
Илиян Михов е възпитаник на ръководителя на Федералния запас на Съединени американски щати Бен Бернанке.
Михов има голям брой изявления в влиятелни издания, една от които е разбор на Голямата меланхолия в Съединени американски щати.

През 2008 година, в разгара на най-голямата финансова рецесия в Съединени американски щати след Голямата меланхолия той бе уверен последовател на проекта за избавяне на финансовата система на страната посредством изкупуване на така наречен " токсични активи ", за който американският президент Барак Обама обезпечи 787 милиарда $.

Cпopeд нeгoви изявлeния, aĸo бaнĸoвитe aĸтиви пpoдължaт дa ce влoшaвaт, щe ce cвиe cилнo ĸpeдитиpaнeтo. Бeз нeгo ĸoмпaниитe щe тpябвa дa нaмaлят пpoизвoдcтвoтo cи, a мнoгo paбoтници щe зaгyбят paбoтa. Oт дpyгa cтpaнa, тъpceнeтo щe нaмaлee, пpoдaжбитe дoпълнитeлнo щe пaднaт и ĸoмпaниитe нямa дa мoгaт дa cи плaщaт дългoвeтe.

След като бе отритнат като вицепремиер през 2010 проф. Илиян Михов бе посетител в студиото на " Панорама " и изясни, че не е бил свестен от политиците у нас и в никакъв случай не е желал да бута валутния ръб

И разви тезата си: " По принцип имах в един миг една разработка, че бордът не да се разклати, той може да се затегне, т.е. да стане по-консервативен. Но това беше в интервала, в който изобщо не си говорихме за политически постове, за такива неща. За мен е ясно, че когато хората стартират да приказват към този момент на тази позиция, за малко по-различен ръб, това се възприема по напълно различен метод. И аз поради това побързах мигновено, в първия ден да кажа – бордът няма да се пипа, изобщо не е на дневен ред това нещо, изобщо не е на дневен ред изобщо да се трансформира валутният курс. И всичко, което споделих внезапно се обърна, че съм споделил тъкмо противоположното. Не знам по какъв начин стана това.

Въпреки това негово пояснение обаче оттогава никой политик не си разреши да опре до експертизатаа на проф. Михов. Самият той наблягаше, че със Симеон Дянков са на безусловно идентични позиции за това по какъв начин страната би трябвало да се развива, какво би трябвало да се прави оттук нататък. Прави усещане една връзка на проф. Михов с кръга " Капитал " - той е един от преподавателите в курса, когато Иво Прокопиев бе изпратен в Сингапур да се учи за министър-председаттел..
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР