Протестният вот на 9 юни може да бъде консолидиран около

...
Протестният вот на 9 юни може да бъде консолидиран около
Коментари Харесай

Калоян Методиев: Главчев веднага да даде оставка!

Протестният избор на 9 юни може да бъде консолидиран към Нинова и Българска социалистическа партия, тъй като тя е единствената, която си удържа на думата, не влезе колаборация с ГЕРБ, с Движение за права и свободи и беше поредна в политиката. Това сподели политологът доктор Калоян Методиев пред " Добро утро, Европа ” на Euronews.

- Горещи вести от нощес, тази нощ безусловно. Трети външен министър се сменя за една седмица. Много проветриво място стана Външно министерство. Как коментирате тази рокада, господин Методиев?

- Рокадата е скандална. И това е най-мекото нещо, което мога да кажа, тъй като става дума за длъжностен кабинет. Служебните кабинети в цяла Европа се занимават единствено и само с провеждането на почтени избори и би трябвало да го вършат неутрално, равноотдалечено от всички партии, без да се занимават с настояща политика. А ние стигаме до обстановка, в която водачът на ГЕРБ изиска от Главчев да смени външния министър, неразбираемо с какви претекстове, и Главчев един час по-късно внася искане до президента за промяната му. 

- Според Борисов Стефан Димитров, може да отстъпи от позициите на България във връзка с поддръжката за Украйна.

- Отново ще кажа - служебният кабинет би трябвало да се занимава с провеждането на почтени избори неутрално, равноотдалечено от всички партии.

- Каква може да е задачата на тази промяна тогава?

- Каквато и да е задачата – не е работа на водач на политическа партия, която е участник в изборите, да подрежда на длъжностен министър председател да сменя даден министър или да организира каквато и да е кадрова политика. Защото нарушава правилото на действието на един длъжностен кабинет, слага под подозрение честността на изборите, прави тъй че другите политически сили и обществото да дефинират този кабинет като кабинет на ГЕРБ.

В този смисъл, съгласно мен, Главчев неотложно би трябвало да подаде оставка, тъй като не може да подсигурява, че е безпристрастен, че не извършва волята на Борисов и че ще организира почтени избори. Второ – Главчев не може да се върне и в Сметната палата, тъй като Сметната палата управлява целия държавен бранш от позиция на финансите му и там също ще остане подозрението, че извършва волята на същия този Борисов.

- Т.е. изпращате го за незает?

- Мисля, че се провали като министър председател по-късно, което направи.

- А в случай че Даниел Митов е по-добрият вид за външен министър?

- Тук не приказваме за професионални качества, отново споделям – може да са най-хубавите вероятни експерти в страната, имаме 8 седмици, през които те би трябвало да подсигуряват действието на страната на равнище осъществяване на почтени избори. Това е смисълът на служебния кабинет – той не е избиран от никой и не е претрупан с политически упования да организира избрана политика – било то обществена или друга.

- Т.е. това някакъв тип проява ли е от страна на водача на ГЕРБ – за сгъстяване на техните ядра: ето наш добър специалист ще поеме Външно? Опитвам се да схвана логиката на това държание.

- В исторически проект той един път към този момент изгори Главчев като ръководител на Парламента, нощес го изгори за повторно с това, че го прегърна, залепи се за него, подреди му да извърши негово искане. Което Главчев извърши незабавно. Така, че нарушени са всевъзможни вероятни правила.

Борисов дали го направи от нелепост, дали го направи от боязън – боязън го е за нещо, което се е случило, дали го направи съзнателно, с цел да показва нещо, това не мога да кажа, това ще стане ясно в идващите дни. Но сигурно Борисов е обезпокоен от нещо, с цел да предприеме този коренен ход. А Главчев, в тази ситуация, скърбя за израза, само че множеството коментатори – без значение от демократично, консервативно или ляво пространство са, като секретарката на Борисов.

- Служебният кабинет е на ГЕРБ, по този начин ли?

- Натам сочат всички знаци.

- Но вътрешният министър си стои на мястото.

- Той също беше бранен на живот и гибел от ГЕРБ. Докато ПП-ДБ му желаеха оставката, от ГЕРБ се заинатиха и споделиха, че могат да правят отстъпка от всичко друго, подготвени са и кабинета да смъкват – кабинета на сглобката, единствено и единствено да не правят отстъпка от вътрешния министър.

Цялата обстановка в страната е изкривена. ЦИК, която би трябвало да организира избори - функцонира, работи, вървят към този момент от през вчерашния ден процедурите по регистрацията, дано тя да продължи да си работи чисто софтуерно по обезпечаване на изборите. Служебният кабинет трябваше просто да подсигурява провеждането на един механически развой.

- Да, само че в последните години сме очевидци на това по какъв начин служебните кабинети се занимават с всичко друго и с осъществяване на избори. Т.е. кабинетът " Главчев ” не е изключение.

- Не, само че кабинетът " Главчев ” надгради кабинетите на Радев. Радев злоупотреби грубо с инструмента на служебните кабинети, трансформира ги в еднолична власт. Има отчет на ОССЕ, че той се е намесвал в изборите - от 19 страни имаше 26 наблюдаващи. Подписа контракт с Боташ – изменнически за България, уволни 14 хиляди души. Идеята на конституционните промени беше да се спре с това безвластие, с това, което правеше Радев във връзка с служебните кабинети и по какъв начин злоупотребяваше с властта тогава.

Стигаме обаче до идната стъпка " Главчев ”, където Бойко Борисов надгражда този модел и към този момент си го прави кабинет на ГЕРБ. Той не се и крие. Радев се опитваше да се крие, мимикрираше.

- Има и промени в енергийния бранш, както сте видели – промяна на шефове там.

- Именно поради това ГЕРБ блокираха още януари Закона за служебните кабинети – какво може да прави един длъжностен кабинет, какви хора могат да влизат вътре. Този закон беше съзнателно блокиран от ГЕРБ, не беше признат и виждате в този момент - явно е било с концепцията да се сменят всеобщо фрагменти. Защото и на втория ешалон в последните 6 дни на кабинета " Главчев ” всеобщо да се назначават фрагменти, изпаднали от Столична община, зам.-министри.

- Други рокади в кабинета очаквате ли?

- Нищо не е изключено, по-късно, което се случва в България. Последното нещо, което имаме като сигурност е, че има някаква предвидимост от страна на тъй наречените ръководещо болшинство – имам предвид тук и сглобката, и президента, които ръководят страната в последната година и половина.

- И още една вест от нощес – Живко Коцев е извикан на разпит. Ще забележим дали ще му бъде повдигнато обвиняване. Очаквате ли тази сага да се развие?

- Виждам, че това се пробва да се държи на повърхността с всички вероятни средства от избрани кръгове, свързани ГЕРБ и Движение за права и свободи, с цел да ударят в предизборната акция ПП-ДБ. В тази война сред двете елементи на сглобката явно има и доста агитация, лъжи, димки – тъй че не можем да сме сигурни какво тъкмо се случва и се е случвало зад кадър. Със сигурност този човек Живко Коцев не беше за тази позиция, оказа се, че е неспособен и е подготвен за един часовник да театралничи като абитуриентка.

- Трябва ли и Бойко Рашков да бъде разпитан?

- Определено и той се изложи предходната седмица с тези нелепи пояснения – не може да си бил вътрешен министър и да кажеш: не знам кой идва на рождения ми ден, разхождаха се едни хора по улицата, влязоха, а - тук има рожден ден, дайте да влезем, доста прелестен човек, дайте да се снимаме. Несериозно.

- Така или другояче репутационния удар е по ПП-ДБ. Вчера Асен Василев е коментирал, че няма да ръководят с ГЕРБ след изборите. Да имаме вяра ли на тези политически заявления или можем да ги забележим още веднъж дружно след изборите в името на евроатлантически полезности и така нататък

- Категорично. Слушам и ген. Атанасов, който споделя – да не прекосяваме избрани граници, тъй като след изборите би трябвало отново да си приказваме. Вчера още някой от Политическа партия сподели, че би трябвало да се внимава, тъй като има защо да се приказва след изборите във връзка с държавно управление. А и Кирил Петков съобщи, че с ГЕРБ биха създали коалиция, само че без избрани хора от управлението. Т.е. сега се изтощават взаимно, развежда се тежко с концепцията да убият другия на най-много, само че и с пронизващата цялото им държание линия, че след изборите няма какво да се направи – би трябвало отново да се събират. Това, което мога да кажа е, че обстановката е такава, че би трябвало да се търси опция на цялото това нещо, тъй като то е едно.

- Да, специалисти виждат доста огромен протестен избор, неодобрение, което да избие някъде. Кой ще успее да го обере обаче този протестен избор? Ще съумеят ли за 9 юни или може би – по-нататък, наесен? И това президентската партия ли е в действителност?

- Мисля, че него го стопираха да я направи – 3 март беше регистриран като политически план в патентното ведомство, приготвиха се някакви хора и в последна сметка нищо не стана. Това ще му е четвърти, пети план на Радев. Трябва да бъде спрян, тъй като не може настоящ президент, в границите на конституционни пълномощия да употребява държавния запас и да прави N на брой политически партии: той поддържа Има Такъв Народ, още до момента в който аз бях в президентството, логистично ги поддържаше, по-късно сътвори Политическа партия – да не си мислите, че те са пристигнали отнякъде и за 2 месеца, хоп, са създали партия. За това трябват стотици хора в страната, организация, структури, пари, покровители, мрежа. Няма по какъв начин да стане без логистика. Т.е. той направи и тази партия. Подкрепи " Левицата ” на последните избори, публично с негови съветници, които участваха в предизборния развой.

В отговор на въпроса ви - двоумя се, че ще го направи. Опитите му до момента се науспешни. А и към този момент цялото общество видя, че той нарушава Конституцията.

- Къде ще отиде протестният избор тогава?

- Протестният избор може, от една страна да бъде консолидиран към Нинова и Българска социалистическа партия, тъй като тя е единствената, която си удържа на думата, не влезе колаборация с ГЕРБ, с Движение за права и свободи, беше поредна в политиката през тези години.

- Но пък има доста вътрешни турбуленции там.

- Които са създавани също от ГЕРБ и от елементи на Движение за права и свободи вътре, които са финансирани през Столична община, през разнообразни други структури, през общини на ГЕРБ, с цел да може да бъде разклащана групировката.

Разбира се – някои могат да видят и " Възраждане ”. Което е неуместно, тъй като тази партия няма потенциал нито да ръководи чисто мениджърски, като ръководство на хора, като опит – има отношение само по това: дайте да излизаме от Европейски Съюз, от НАТО, да не влизаме в Еврозоната. Има някакъв унищожителен подтик там, който е лишен от всякаква рационалност. Но да не забравяме, че и там потеглиха процеси – чака се да излизат още депутати от парламентарната им група, роенето е огромно, виждам, че се радикализираха, взеха мното антисемитски позиции.

Като цяло цялата партийна и политическа система, институционалната система сега се тресе. Държавата е в политическа рецесия – това е ясно. Но моментът дава опция - ние сме потвърдили, че след сходни рецесии вършим скокове, догонващи другите страни в Европейски Съюз. За мен тази рецесия е опция и приканвам – да излизат, да гласоподават, да вземат участие в политиката. Сега е момента.

- Очаквате ли политически римейк на 9 юни?

- Горещо се надявам да няма подобен, тъй като от промяната на сглобката се роди една реституция, на която сме видели сега - връщането на ГЕРБ на бял кон. Слава богу, аз си мисля, че това е подправено завръщане и няма да трае дълго. И точно поради това през вчерашния ден беше нервната реакция на Борисов и изпускането на нерви във връзка с нареждането какви хора да назначава или уволнява в служебния кабинет.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР