Протестните партии са на ръба на мнозинствотов новия парламент –

...
Протестните партии са на ръба на мнозинствотов новия парламент –
Коментари Харесай

Протестните партии са на ръба на мнозинството в следващия парламент според проучване

Протестните партии са на ръба на мнозинствотов новия парламент – това демонстрират данните от социологическото изследване на „ Галъп “, в случай че изборите се проведат в този момент, разяснява социологът Първан Симеонов пред Нова телевизия. Той посочи, че това е картината все още.

Тази моментна картина обаче давала опция за сформиране на кабинет. „ Голяма част от алените линии, които попречиха за съставянето на кабинет в предходните мандати, в този момент наподобяват изтрити. Всички партии на смяната дават поръчки, че ще си сътрудничат. Но към момента не им стигат гласове за мнозинство”, сподели Симеонов.

Според Андрей Райчев „ групировката на Кирил Петков и Асен Василев не просто излиза на второ място, а е единствената, която заплашва ГЕРБ “.

Изследването на, което беше оповестено в сряда,сочи, че " Продължаваме промяната “ към този момент е втора политическа мощ преди предварителните парламентарни избори на 14 ноември с 15.2% поддръжка. Първа остава ГЕРБ с 21.4%, а идващите партии – Българска социалистическа партия, „ ИТН “, „ Демократична България “ и Движение за права и свободи е доста дребна.

Според Първан Симеонов него едно от най-любопитните развития през последните месеци е при Българска социалистическа партия. „ От партия на статуквото, те се трансфораха съвсем в партия на смяната. Това е показателно какъв брой условни са тези деления и каква пакост стана от това. Може би ще им би трябвало и БСП(за сформиране на държавно управление – бел.ред), в случай че данните са такива”, сподели Симеонов.

Според него различен значим въпрос е дали ще влезе групировката на Мая Маноловав идващия парламент. Ако това се случи, то картината може да е малко по-благоприятна за партиите на митинга.

Ще има ли магия?

Андрей Райчев положителният резултат на „ Продължаваме промяната “ се дължи на резултата, който е непосредствен до това, което се случи на " ИТН " (ИТН) преди този момент. Според него обединението на Петков и Василев се е поучила от триумфа на служебното държавно управление, част от което бяхаи те като министри.

" ГЕРБ е центристка партия, а центърът не може да бъде свален от крило. Революцията предходната година беше комбиниране на ляво и дясно - Слави не беше нито едно от двете, т.е. различен Бойко , а " Изправи се БГ! Ние идваме! " беше и ляво, и дясно, каквото държавно управление направи и Радев, тъй че моделът на Петков и Василев е еволюция на протестърите ", сподели Андрей Райчев пред бТВ.

Той е на мнение, че политическият план на двамата някогашни служебни министри ще докара нови гласоподаватели до урните, само че ще вземе и от гласовете на партии като Има Такъв Народ.

" Слави имаше и има своите гласове, това са хората, които гласоподават за Слави. Към него обаче бяха прибавени други гласове на хора, които гласоподаваха срещу Бойко и желаеха просто ГЕРБ да слезе от власт. Петков и Василев аплайват за тези гласове ", разяснява Райчев.

Въпросът е дали ще има магия. Засега има известно публично влюбване (във групировката на Петков и Василев – бел. ред.). Тези неща са неизчислими и непредвидими на този стадий. Ако се окаже вълна, може да спорят за челни позиции. Ако се окаже следващият десен план, ще бъде друго. Засега играят вярно – изрично бягат от ролята на следващ десен план, гледат да не се скарат с никого и пазят онази лява, пристигнала от президента легитимация, която им дава центристки вот”, счита Първан Симеонов.

Според него „ хубавото за ГЕРБ от новия план е, че всички останали може да станат на „ салата” и ГЕРБ да „ щръкнат” от горната страна “. „ Лошото за ГЕРБ, което може да стане, е, в случай че се окаже, че тези политици провокират някаква вълна”, счита Симеонов.

Според него при висока интензивност „ Продължаваме промяната” може да пернат повече гласове.

„ При каквато и да е интензивност, ми се коства мъчно ГЕРБ и Движение за права и свободи да имат легитимността да създадат държавно управление. Известно време те би трябвало да останат в „ политическа карантина”, разяснява Първан Симеонов.

Той уточни, че един от главните резервоари за всички нови политически планове всекидневно са хора, които не гласоподават.Част от тези, които ще гласоподават за Петков и Василев са хора, които биха дали своят вот за „ Демократична България “, други са от хората, които на предходните избори гласоподаваха за Има Такъв Народ, счита Първан Симеонов. Според него Българска социалистическа партия и ГЕРБ също може да изгубят гласове.

Президентските избори

Предизвикателството на президента Румен Радев към водача на ГЕРБ Бойко Борисов да се кандидатира на президентските избори наподобява като провокация, счита Симеонов.

„ Румен Радев си го връща. Той акцентира позицията си като главен, съвсем единствен претендент. От ГЕРБ ще се надяват той да подцени ситуацията”, сподели социологът.

Андрей Райчев счита, че ГЕРБ ще извадят на президентски избори ново лице, тъй като от партията били наясно, че борбата към този момент е извоювана от Румен Радев.

" На Петър Стоянов не му би трябвало да пада с 30 на 70 на финала на живота си, тъй че те най-вероятно ще извадят младеж, изгряваща звезда, само че ГЕРБ не е преставал да бъде най-голямата политическа групировка в България, тя е незаобиколим фактор. За да могат да си партнират с останалите обаче, те би трябвало да излязат от тази поза на уникалност ", сподели още Андрей Райчев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР