Протестни действията ще се проведат днес от 18:30 часа пред

...
Протестни действията ще се проведат днес от 18:30 часа пред
Коментари Харесай

Протест пред Община Варна срещу работодателския произвол

Протестни дейностите ще се проведат през днешния ден от 18:30 часа пред постройката на Община Варна. Основен уредник на събитието е Автономният работен профсъюз (АРС), а основата на недоволството са няколко нашумели случаи на компании, които дължат десетки хиляди лв. неизплатени заплати за направен труд на своите чиновници. Такива са случаите с служащите от хранителната верига "Пикадили ". Ето и апелът на синдикалистите:
"На 24 Октомври от 18:30, служащи от цялата страна излизаме на координирани протестни дейности против работодателския произвол. Призоваваме всички членове и симпатизанти на Автономен Работнически Синдикат, както и всички работещи хора от София, Варна и покрайнините, да се причислят към общата готовност. 
България е страната с най-ниско обезщетен труд в целия Европейски Съюз. Цялата българска стопанска система е построена към една скица за обществен дъмпинг, при която служащите заплащат за охолството на шепа привилигировани бандити, наречени за по-благозвучно "бизнесмени ". 
Ниските заплати са съпроводени с жестоко тъпчене на трудовото законодателство - неизрядни контракти (ако въобще има такива), незаплатен ексклузивен труд, възбрана за прилагане на отпуск, непостижими смени, неприятно отношение. 
Последните месеци, ние служащите показахме, че когато успеем да се обединим, можем да реализираме доста. Само с няколко сполучливи митинга успяхме да помогнем на стотици служащи от банкрутиралата компания "Пикадили " да възстановят здравните си права, отнети им от техните шефове, както и да накараме цялата държавна машина да се задвижи и да проработи в посока приемане на законодателни промени в интерес на всички работещи хора в страната. 
Тези законодателни промени към момента не са признати, а против тях се е изправило цялото работодателско и банкерско лоби в Народното събрание. Именно по тази причина е значимо да излезем дружно на 24 октомври и да покажем, че сме непримирими и няма да спрем с митингите и акциите на взаимност, до момента в който парите на ограбените служащи не бъдат върнати и законодателните промени не бъдат признати!
Протестите ще се проведат по едно и също време в два града в страната.

СОФИЯ 18:30 ПРЕД МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ
ВАРНА 18:30 ПРЕД ОБЩИНАТА

Нашите претенции са ясни:

1.Незабавно погашение на всички дължими заплати, компенсации и отпуски на всички ограбени служащи
2. Криминализиране на неплащането на заплати
3. Законодателни промени забраняващи на компании, които дължат заплати на служащите, да бъдат прехвърляни на трети лица.
4. Промяна на реда на кредиторите при неплатежоспособност на компания, тъй че вземанията на служащите да бъдат с приоритет
5. Увеличаване на периода за подаване на документи във фонда за гарантиране на вземанията на 1 година.

Няма да спрем с нашата акция, до момента в който представителите на страната не бъдат вразумени, а представителите на бизнеса - озаптени.

На работодателския произвол би трябвало и ще бъде комплициран край! "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР