Протестна салса и хип-хоп, модерен балет под съпровода на индърстръл

...
Протестна салса и хип-хоп, модерен балет под съпровода на индърстръл
Коментари Харесай

Америка под светлините на прожекторите в Пловдив

Протестна салса и хип-хоп, съвременен балет под съпровода на индърстръл музика, съживени легенди от Карпатите, мултимедиен солов пърформанс по Ницше и още танцови спектакли, дружно с отворени класове за експерти и фенове - всичко това събира " SPOTLIGHT: USA ". Събитието ще бъде сред 26 и 28 март в Пловдив и се провежда от American Dance Abroad и One Dance Week.

" Националната платформа на Съединени американски щати за актуален танц не е просто първото огромно културно събитие за годината в Пловдив, а невиждана представителна селекция зад граница на най-хубавото от американската танцова сцена и то в България. Девет разнолики по жанр и дела танцови компании, определени от интернационално жури, ще трансфорат Пловдив в горещата точка на актуалните изпълнителски изкуства в Европа. Трупите и хореографите ще се показват освен пред българска аудитория, само че и пред интернационалните посетители от повече от 30 страни по света - шефове на театри, фестивали и културни институти от Европа, Азия и Латинска Америка, идващи за събитието ", изясняват уредниците на " SPOTLIGHT: USA ".

Официалното разкриване на 26 март (20 часа) е с " Буйна вода " на компанията от Лос Анджелис Contra-Tiempo. Трупата връща салсата към нейните корени като обществен танц и употребява хип-хоп, вокали онлайн и препратки към пиесата на Шекспир " Бурята ", с цел да прикове вниманието към някои от най-големите международни проблеми.



Agua Furiosa (2016) - promo from Ana Maria Alvarez on Vimeo.

Сушата, употребата на природата, икономическото послушание са измежду тематиките, наранени в спектакъла на хореографа и експерт по градски латино танци Ана Мария Алварез. Специална звукова среда в залата ще сътвори чувство на порои и естествени бедствия, с цел да ни подсети, че водата не е запас за хабене и инструмент за послушание, а скъпо право за живот.

На 27 март от 20 часа отново в Дом на културата " Борис Христов " е " Индустриален балет " от Сиатъл, въодушевен от ранните Nine Inch Nail и младежкия ентусиазъм към независимост и самостоятелност. Организаторите го показват като " смело комбиниране от съвременен балет и индъстриъл концерт онлайн, огромната продукция на хореографа Кейт и музикантите на Джони Гос е необятно приветствана от критиците и заслужава да се види най-малкото, с цел да ни зареди с бунтарска сила ".


Industrial Ballet from Kate Wallich The YC on Vimeo.

На 28 март програмата приключва с " Принципите на несигурността ", дефинирани от превратностите на историята, парадоксите на живота и изненадите на гибелта, само че най-много от остроумието на художничката Майра Калман и въздействащата хореография на Джон Хегинботам. " Този театър от Ню Йорк изследва смисъла да съществуваме на този свят, само че по язвителен и занимателен метод. Точно каквото са илюстрациите на Майра Калман в нейните книги, кориците за The New Yorker и колонката й във в. New York Times ".

На Голяма сцена в Драматичния спектакъл в три следващи дни (от 17 часа) ще се състоят три спектакъла – шест дами от разнообразни генерации ще съборят всеобщите стандарти за женското тяло в " Усещане/Объркване " (26 март); трима танцьори ще се трансфорат в " Пазители на хубостта " (27 март); преди на 28 март хореографът Кристин Бонанси да изобрази със солов танц и мултимедия разрушителната страна на индивида по Ницше в " Толкова човешко ".

Камерната зала на Драматичния спектакъл приема " една приказна персонална история, разказана с впечатляващи образни резултати и костюми " в " Цвете скелет " (27 март, 15:30). Преди това там ще се показа спектакъла " Заден двор ", основан в съдействие с паметния американски хореограф – импровизатор Стив Пакстън. В следобедните часове на 26 март пред Дома на културата " Борис Христов " с вход свободен са възродените карпатски " Други легенди " на Джона Бокеер.

Още за събитието, програмата и покупка на билети може да прочетете тук.
На 23 март, петък, в ДНК класове по импровизация и техники от актуалния танц ще проведат хореографите Меган Бридж и Джона Бокеер. Трите майсторски класове ще се проведат в неделя, 25 март, в Dance Station, Пловдив. Ще ги водят Тани Холт, която ще показа техники за импровизации, и младата Кейт Уолик.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР