Протестна декларация до премиера Бойко Борисов, омбудсмана Мая Манолова, Комисията

...
Протестна декларация до премиера Бойко Борисов, омбудсмана Мая Манолова, Комисията
Коментари Харесай

Девин плаши с блокиране на пътища заради скока на водата

Протестна декларация до премиера Бойко Борисов, омбудсмана Мая Манолова, Комисията за енергийно и водно контролиране и до Министерството на районното развиване и благоустройство одобри Инициативния комитет „ Да спасим водата на Девин “. Жители на Девин, Доспат и Борино се събраха през вчерашния ден на протест в центъра на курортния град. За малко протестиращите направиха и шествие по пешеходната пътека на входа на града и блокираха придвижването. Те издигнаха плакати: „ Стоп на нарастването на водата “ и " ВиК - Смолян е мащеха за община Девин ". От инициативния комитет декларацията прочете общинският консултант от Българска социалистическа партия Дияна Чаушева. На митинга участва и депутатът от Българска социалистическа партия Дора Янкова.

" Ние, жителите на община Девин, остро възразяваме против противозаконното увеличение на цената на питейната вода. Настояваме да се върне остарялата цена на водата в община Девин и да не се усилва през идващия програмен интервал до 2021 година, както и да бъдат върнати нелегално взетите пари за вода от 1 май т.г. Да се заложат финансови средства в бизнес проекта на В и К, касаещ интервала до 2021 година за създаване на пречиствателна станция и довеждащи колектори за противоположните води. Да се заложат финансови средства и за замяна на водопреносните системи в селата Осиково, Жребово, Селча и кв. Настан ", съобщи Чаушева.

От трибуната хората бяха призовани, в случай че не се вземе под внимание декларацията, след Нова година въобще да не заплащат питейна вода и В и К услуги, защото цената им е несправедлива. Те обявиха, че в случай че не бъдат чути жителите, са подготвени на крайни дейности като блокиране на пътища и прекъсване на тировете с вода от заводите в Девин.

Според кмета на Девин Красимир Даскалов, община Девин, както всички общини в региона, взе участие в Асоциацията на ВиК - Смолян, което способства за финансиране на разнообразни съществени планове, за които няма по какъв начин другояче да се обезпечи толкоз доста средства.

" В момента в Девин се завършват два водопровода - довеждащ и вътрешен на селата Лясково и Стоманово. В Селча не пият боза, както приказват на митинга, там водопроводът от дълго време е заменен. Общинското управление работим интензивно за обезпечаване на финансиране на водопровода в кв. Настан. Имаме готови планове за селата Осиково, Беден и Брезе. За цената на водата, тя към този момент е 1.26 лева, с такса транспорт става 1.37 лева Догодина се планува да бъде увеличена единствено с 1 стотинка, през 2019 година още веднъж с 1 стотинка. За огромна част от популацията тя може би е прекомерно висока, само че с цел да има вложения, би трябвало да има средства ", сподели кметът на Девин Красимир Даскалов.
тагове Девин митинг скок вода обсада пътища  Девин плаши с блокиране на пътища поради скока на водата
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР