Протестите вече започнаха, отпуските на полицаите бяха прекратени, а британския

...
Протестите вече започнаха, отпуските на полицаите бяха прекратени, а британския
Коментари Харесай

Лондонският в. Индипендънт: Лидерите на НАТО се изморяват от проявите на Доналд Тръмп

Протестите към този момент започнаха, отпуските на служителите на реда бяха прекъснати, а английския министър председател Тереза Мей и външният й министър Джереми Хънт се готвят нервно за всевъзможни евентуални недоразумения, гафове и обиди: президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп идва във Англия, написа английският в. "Гардиън ".

Мей е заложила забележителен политически капитал на поддържането на близки връзки с постоянно капризния американски президент, което значи, че тя и новият й външен министър ще се молят той да продължи да следва досегашната линия. Преди визитата на Тръмп Мей акцентира силата и смисъла на трансатлантическите връзки, заобикаляйки да загатва самия президент, напомня английското издание. Тя добави, че чака с неспокойствие значимите диалози тази седмица.

Официално Тръмп идва във Англия на работно посещаване, откакто проектите за държавна аудиенция бяха отсрочени за неопределен срок заради опасения от митинги. Мей и министрите от нейното държавно управление обаче към момента се надяват да поласкаят президента на Съединени американски щати с лукс и кралско достолепие, акцентира в. "Гардиън ", акцентирайки, че даже менюто е съобразено с неговите усети, а проектите за визитата целят да го задържат надалеч от предстоящите всеобщи митинги, които към този момент започнаха в Шотландия.

Преди това Тръмп дойде на срещата на НАТО в нападателно въодушевление, отблъсквайки съдружниците си с апела за удвояване на военните разноски до четири на 100 от своя БВП, отбелязва английският в. "Индипендънт ". Някои европейски дипломати го възприеха като още един образец за продължаващата неприязън на американския президент към НАТО, отбелязва изданието.

По-рано Тръмп съобщи също, че Германия е заложник на Москва поради ролята на Федералната република в преноса на съветски газ към Западна Европа - което провокира реакцията на немския боен министър Урсула декор Лайен и на канцлера Ангела Меркел, напомня изданието.

Има от ден на ден признаци, че водачите на НАТО се изморяват от деянията на Тръмп. Той се оказа изолиран на груповите фотоси, а ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск насочи апел към Съединени американски щати да ценят съдружниците си. Тръмп обаче счита, че ще срещне най-голямо схващане в лицето на съветския президент Владимир Путин, написа в. "Индипендънт ".

Първият ден на срещата на НАТО сподели, че методът на Тръмп към външната политика съответствува с вътрешната му политическа тактика, отбелязва в. "Ню Йорк таймс ". Нападките към съдружници поради търговията и готовността им да заплащат своята част от военните диалози беше признато добре от политическите му поддръжници. Популисткото ядро на неговата коалиция се базира частично на недоволството от това, което поддръжниците му възприемат като незаслужено отношение към Съединени американски щати във връзка с търговията, имиграцията и интернационалните въпроси. "Опасността е, че той настройва най-малко своите поддръжници, а може би и други американци, срещу НАТО и срещу световното американско водачество, като неправилно го дефинира като рекет за отбрана, при който не сме получили задоволително от защитаваните - вместо като взаимоизгоден съюз, опазил мира и разширил границите на демокрацията ", акцентира някогашният заместник-генерален секретар на НАТО Александър Вършбоу.

Осъждането на Германия демонстрира решимостта на Тръмп да премине в нахлуване против тези, които го подлагат на критика. Посочвайки околните връзки сред Берлин и Москва и финансовата им причинност, той употребява тактиката на тези, които го упрекват, че поради намесата на Русия в президентските избори през 2016 година е длъжен на Путин: това е методът на Тръмп да намекне, че немският водач, а не той, е прекомерно компрометирана, с цел да се оправи дейно с съветския президент.

Действията на Тръмп обаче демонстрират, че той е подготвен да наруши единството на НАТО, което ще облагодетелства Русия, предизвестява Хорхе Бенитес, старши помощник на Атлантическия съвет на Съединени американски щати.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР