Протестите в Иран, които избухнаха през септември миналата година заради

...
Протестите в Иран, които избухнаха през септември миналата година заради
Коментари Харесай

Осъдиха влюбена двойка в Иран заради това безобидно видео

Протестите в Иран, които избухнаха през септември предходната година поради бруталното ликвидиране на 22-годишната Махса Амини, бързо прерастнаха в придвижване за правата и свободите на жителите на ислямската република. Уви, без резултат. Смелото изложение на неодобрение измежду хората от случилото се трансформира митинга в едно от най-мащабните събития, белязали страната през десетилетията на режима, властващ от 1979 година насам.

Припомняме, че младата жена бе задържана от моралната полиция за погрешно и неподчинено на шариата носене на хиджаб. След задържането ѝ Махса изпадна в кома и умря, a гибелта отприщи началото на вълна от митинги в цялата страна. 

Tahran’da fotoraftaki kyafeti ve baörtüsünün “slami olmad ” gerekçesiyle Ahlak Polisi tarafndan gözaltna alnrken dövülen ve komaya giren 22 yandaki hayatn yitirdi! Laiklik ite buna kar var!

Bu gözaltna alnmadan 1 saat önceki fotoraf.
— Zülâl Kalkandelen (@veganzulal)

За да " смаже " гнева на иранския народ ръководещите започнаха да издават тежки присъди на всеки, който се осмели да се възбонтува и стане част от “безредиците “. Сред " набелязаните " от страната жители се озова и една танцуваща млада двойка. 

 
                             

21-годишната Астиж Хакичи, определяща себе си като фешън дизайнер, и 22-годишният ѝ избраник Амир Ахмади разгласили видеоклип, който демонстрира по какъв начин влюбените танцуват на улицата до кулата Азади в Техеран.

Веднага след обявата на видеото в сметките на Астиж и Амир в Инстаграм, където ги следват общо 2 млн. потребтели, младежите били задържани и неотложно наказани на общо 10 години и половина затвор. Били упрекнати в „ поощряване на корупция и проституция, скрит план против националната сигурност и агитация против властта “.

След ареста домът на момичето е бил претърсен. Властите забранили на влюбените потреблението на обществените мрежи за интервал от две години. Наложена им била и възбрана да напущат Иран след приключване на присъдата. 

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР