Протестите в Грузия изпълниха своето предназначение.Управляващата в Грузия партия Грузинска

...
Протестите в Грузия изпълниха своето предназначение.Управляващата в Грузия партия Грузинска
Коментари Харесай

Властта в Грузия се отказа от закона за чуждите агенти след протестите

Протестите в Грузия извършиха своето предопределение.

Управляващата в Грузия партия " Грузинска фантазия " и държавното управление на страната оповестиха, че изтеглят проектозакона за " задграничните сътрудници ", който провокира напрежение в страната и опасения за потъпкване на демокрацията и плурализма.

Това стана след две следващи вечери на митинги против два обособени законопроекта по тематиката, един от които е считан за въодушевен от аналог в Русия, а следващ - за копие на различен настоящ в Съединените щати. И двата са спънка по пътя на Грузия към Европейския съюз, откакто поради липса на промени ѝ бе отхвърлен статут на страна претендент предишното лято, написа

Текстът на първия бе признат на първо четене във вторник, когато вълнението продължи до късно през нощта. Снощи демонстрантите се събраха за още по-голям митинг и още веднъж щурмуваха Народното събрание, само че бяха разпръснати от спецчасти.

Към стачкуващите се обърна и украинският президент Володимир Зеленски, като благодари, че украинският химн прозвуча в центъра на Тбилиси и пожела " либерален триумф, европейски триумф " на Грузия.

Отттегленият законопроект, съгласно телевизия  " Рустави 2 ", е таман към този момент признатият " За прозрачността на задграничното въздействие ". Гласуването на втория, " За регистрацията на задграничните сътрудници ", трябваше да е през днешния ден и ориста му не е известна.

Законопроектите бяха импортирани от ново придвижване, което се самоопределя като опозиционно, само че следва линията на ръководещите, въпреки и с бележит антизападен курс. " Виждаме, че признатият законопроект провокира различия в обществото. Машината на лъжите съумя да показа законопроекста в отрицателна светлина и да вкара в подвеждане избрана част от популацията ", се споделя в изказване на " Грузинска фантазия " и новото, отцепило се от нея придвижване " Силата на народа ".

Двете организации упорстват, че текстът няма нищо общо с Русия. Медии и неправителствени организации обаче предизвестиха, че няма да се съобразят с него и да се записват, защото това е първа стъпка към стигматизиране и заглушаване на гражданското общество. Сред лозунгите на стачкуващите бе " Не на съветския закон ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР