Протестите срещу режима в Иран избухнаха с нова сила във

...
Протестите срещу режима в Иран избухнаха с нова сила във
Коментари Харесай

Протестите срещу режима в Иран избухнаха с нова сила


Протестите против режима в Иран избухнаха с нова мощ във всички основни градове в страната. Поводът за ескалацията беше отбелязването през вчерашния ден на 40 дни от гибелта на Махса Амини – младата жена, умряла след арест за " погрешно " носене на хиджаб.

Пътят от родния й град до гробището, където беше заровена, беше изпълнен с хора. Протести се организираха и в университетите в Техеран.

По улиците девойки бяха снимани да горят хиджабите си, скандирайки ''свобода''. На места се е стигнало до конфликти. Очевидци описват, че силите за сигурност са употребявали мощ против хората.

Иранските сили за сигурност откриха огън и убиха млад мъж по време на митинг в Махабад, Северозападен Иран, проведен поради гибелта на Махса Амини, заяви основаната в Осло правозащитната организация " Хенгав ", представена от Франс прес.

Протестиращите са се пробвали несполучливо да завладяват държавни здания, оповестиха локални медии, в това число държавната организация ИРНА. На видеа, публикувани в обществените мрежи, се виждат тълпи от хора, подиуми на безредици и подпалени магазини, оповестява ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Сблъсъците избухнаха след погребението на 35-годишния протестиращ Исмаил Маулуди, който беше погубен нощес, когато тълпата се насочи към канцеларията на губернатора, заяви " Хенгав ".

Хиляди хора се събраха през вчерашния ден към гроба на Махса Амини в родния ѝ град в провинция Кюрдистан, с цел да ѝ отдадат респект 40 дни след гибелта й, напомня Агенция Франс Прес.
Протести пред английското посолство в Техеран
Снимка: Getty Images

Стотици поддръжници на държавното управление стачкуваха през днешния ден пред английското посолство в Техеран, скандирайки лозунги против основаните в Лондон ираноезична редакция на Би Би Си и телевизия " Иран интернешънъл ", които бяха включени в черния лист на Иран с терористични организации.

Демонстрантите бяха най-вече студенти на ислямски семинарии, които са лоялни на държавното управление, оповестиха очевидци.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР