Протестите срещу китайската звезда Сун Ян накърняват имиджа на плуването

...
Протестите срещу китайската звезда Сун Ян накърняват имиджа на плуването
Коментари Харесай

ФИНА готви тежки наказания, ако случаите със Сун се повторят

Протестите против китайската звезда Сун Ян накърняват имиджа на плуването и по тази причина приехме нови правила, които могат да лишат спортистите от извоювани медали. Това съобщи Корнел Маркулеску, началник на ФИНА (Международна федерация по плувни спортове), представен от Агенция Франс Прес.

Неговото изявление идва във връзка със събитията от Световното състезание в Южна Корея, на което Сун завоюва купите на 200 и 400 метра свободен жанр. Триумфът му бе засенчен и в двата финала, тъй като първо на 400 метра подгласникът му Мак Хортън отхвърли да се ръкува с него и да се качи на почетната стълбичка, а по-късно бронзовият медалист на по-късата отдалеченост Дънкън Скот направи същото.

Двамата са недоволни от решението на ФИНА да допусне китаеца до шампионата, макар че през септември му следва чуване в Спортния трибунал за приложимост на допинг. Сун изтърпя тримесечна глоба от китайската федерация за позитивна проба през 2014 година, а единствено преди няколко месеца се отърва единствено с неодобрение от УАДА (Международната антидопингова агенция), откакто не бе открит в дома си при допинг тест отвън интервал на съревнование и не вдигаше телефона си.

„ Не желаеме да бъдем въвлечени в политика, а да спортуваме. Именно по тази причина приехме тези нови правила ”, разясни Маркулеску. Новите правила изискват от плувците интензивно присъединяване в надпреварата, в това число и в церемонии по награждаване. Ако те не се подчинят, може да изгубят извоювания си орден или да получат санкции, като ФИНА не прецизира тъкмо какви.

„ Спортистите би трябвало да заобикалят каквото и да било нападателно държание по отношение на формалните лица, останалите състезатели, членовете на тимовете и/или феновете по време на целия подобаващ шампионат. Всяка политическа, религиозна или дискриминационна демонстрация е неразрешена “, гласи още известието. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР