Протестите на здравните специалисти са полезни, защото се обръща внимание

...
Протестите на здравните специалисти са полезни, защото се обръща внимание
Коментари Харесай

Бивш шеф на Пирогов: За да има 200 млн. повече, трябва да се вдигне здравната вноска

Протестите на здравните експерти са потребни, тъй като се обръща внимание на финансирането в опазването на здравето, сподели пред БНР доцент Спас Спасков – някогашен шеф на болница "Пирогов ".

По думите му средствата в системата са относително малко, само че с цел да станат повече, всички ще би трябвало да отделят повече, като се усили здравната вноска. Според него обаче това не е рационално.

За обещаните 200 млн. лева за системата той разяснява: "200 млн. е едно хубаво предпочитание. Бих поискал да не са 200, а 500 млн. или 1 милиарда Въпросът е какво се крие зад това предпочитание. Крие се това, че следователно би трябвало да бъде нараснала здравноосигурителната вноска. Ние като жители подготвени ли сме да преглътнем това – най-вероятно отговорът е не. Приходите в НЗОК се осъществят от нашите вноски, те не са вързани с бюджета на страната ".

По думите му при каквато и да е система за установяване на възнагражденията протестиращи ще има: "Няма по какъв начин да стане по този начин, че всички да бъдем удовлетворени от нещо. Винаги ще има недоволни ".

Доц. Спас Спасков предложи действителна метаморфоза на системата на опазването на здравето, с цел да може разпределението на средствата да става по по-коректен метод.

Той е безапелационен, че болничните кревати в България подхождат на европейските стандарти и не са повече в сравнение с в европейските страни. Можем да кажем, че има накъсване на лечебните заведения, добави докторът и сподели: "Основната причина за това е, че се задържа прекомерно дълго съществуването на държавните и общински лечебни заведения и не се потегли към приватизация и се появиха частни лечебни заведения. Задържането на ненужните общински и държавни звена е нещото, което би трябвало да се преодолее ".

Не поддържаме днешния митинг на здравните експерти, сподели от своя страна Пенка Георгиева от пациентски организации "Заедно с теб ".

Тя изясни: "Медицинските сестри и другите медицински експерти се нуждаят от почтено възнаграждение, само че считаме, че този митинг, проведен по този начин, в този миг, се явява в действителност едно неефективно и закъсняло деяние, в което няма някакъв избран смисъл с изключение на отчитане на активност ".

В предизборни времена се дава обещание какво ли не, изрече мнение Георгиева по отношение на обещаните милиони.

Дори да се дадат 200 млн., аз като някогашен член на Надзорния съвет на НЗОК ще кажа, че те ще потънат в каца без дъно, безапелационна бе тя и означи, че е нужен деен надзор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР