Протестиращите в Шри Ланка, които превзеха резиденцията на президента Готабая

...
Протестиращите в Шри Ланка, които превзеха резиденцията на президента Готабая
Коментари Харесай

Протестиращите в Шри Ланка намериха милиони в президентската резиденция

Протестиращите в Шри Ланка, които превзеха резиденцията на президента Готабая Раджапакса в събота, откриха там "милиони рупии на Ланка ". Това заяви ланкийският вестник Daily Mirror в неделя, представен от международните организации.

Според изданието става въпрос "за огромна сума пари в президентското имение ". В обществените мрежи се популяризира видео, на което протестиращите броят откритите монети. Съобщава се, че след това парите са преведени на службите за сигурност.

По-рано протестиращи против президента и невижданата икономическа рецесия в страната нахлуха в двореца на президента, къпаха се в персоналния му басейн, лежаха в покоите му, пробваха бельото му, след което влязоха в конфликти с полицията. Видео с тези фрагменти се популяризира необятно в интернет.

Protesters enjoying Sri Lanka’s absconding President’s swimming pool! No dictator should remain in illusion that the power is for ever, and when the end comes, it is always violent and nasty.
— Ashok Swain (@ashoswai)
В събота хиляди хора излязоха по улиците на Коломбо, с цел да изискат оставката на Раджапакса. Тогава участниците в митинга нахлуха на територията на резиденцията на премиера и я подпалиха. По време на митингите има доста ранени: 36 са обгазени, а други трима напряко са уцелени със снаряди със сълзотворен газ и са настанени в болничното заведение в Коломбо.

Sri Lanka'da yaşanan ekonomik kriz ve yolsuzluklar nedeniyle isyan çıkaran halk, başkanlık sarayını bastı.
— Pusholder (@pusholder)
Протестните дейности, довели до усложнената финансово-икономическа обстановка в страната, не стихват на островите от началото на април. Според Wickramasinghe Шри Ланка изпитва сериозен дефицит на валута, горива и петролни артикули, торове, артикули за обособеното население и медикаменти. По негова оценка за цялостното превъзмогване на икономическата рецесия ще са нужни три години и даже повече.

Шри Ланка, в която живеят 22 милиона души, е изправена пред най-тежката си икономическа рецесия от 70 години насам. Инфлацията доближи рекордните 54,6% през юни и се чака да се увеличи до 70%, което хвърли в последна беднотия огромна част от популацията. От месеци Шри Ланка страда от дефицит на храна и гориво, продължителни спирания на тока и непрестанно растяща инфлация, откакто остана без непозната валута за импорт на жизненоважни артикули.

The president's palace in Sri Lanka now belongs to the people.
— RadioGenova (@RadioGenova)
Правителството просрочи външния си дълг от 51 милиарда $ и потърси помощ от Международния валутен фонд. Премиерът на страната към този момент подаде през днешния ден оставка и прикани президента да направи същото.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР